Saturday, August 24 2019
Posljednja vijest

Erste banka: Prvi InnovFin MSP garancijski sporazum u Crnoj Gori donosi 30 miliona EUR inovativnim MSP

Erste_208Evropski investicioni fond (EIF) i Erste Bank AD Podgorica (Erste banka) potpisali su prvi InnovFin MSP garancijski sporazum u Crnoj Gori, namijenjen podršci inovativnim malim i srednjim preduzećima (MSP) i malim srednje kapitalizovanim preduzećima.

Novi InnovFin sporazum omogućiće Erste banci da u naredne dvije godine inovativnim preduzećima odobrava kredite uz podršku EIF garancije, podržane od strane Horizont 2020, Okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije. InovFinn garancija pokriva 50% svakog kredita koji odobri Erste banka i očekuje se da će generisati ukupno 30 miliona EUR kreditne podrške.

Carlos Moedas, komesar za istraživanje, nauku i inovacije je rekao: “Prosperitet u Crnoj Gori je pobjeda za samu zemlju, kao i za EU. Ovi krediti inovativnim malim i srednjim preduzećima, podržani od strane Horizont 2020, evropskog programa za istraživanja i inovacije, omogućiće rast i stvaranje novih radnih mjesta u Crnoj Gori, što će dati veliki podsticaj ekonomiji.”

Izvršni direktor u EIF, Pier Luigi Gilibert je kazao: „Izuzetno nam je drago što danas objavljujemo prvi InnovFin garancijski sporazum u Crnoj Gori za inovativne biznise. Ovaj sporazum omogućava Erste banci u Crnoj Gori da poveća finansiranje MSP i malih srednje kapitalizovanih preduzeća, što će dati podršku inovacionoj agendi u zemlji, obezbjeđujući nove proizvode i usluge. Erste Grupa je jedan od dugogodišnjih partnera EIF-a i uvjereni smo da će InnovFin MSP garancija brzo kanalisati finansijsku podršku za MSP.”

Aleksa Lukić, glavni izvršni direktor Erste banke je naglasio: “Program InnovFin je veoma važan za Erste banku jer nam omogućava da dodatno unaprijedimo model finansiranja malog i srednjeg biznisa i otvorimo nove mogućnosti crnogorskim preduzećima. Zahvaljujući ovoj garantnoj shemi, zdrave i inovativne inicijative imaće pristup finansiranju po povoljnijim uslovima. Mala i srednja preduzeća su pokretači rasta i razvoja i zato očekujem da će realizacija 30 miliona EUR kreditne podrške vrlo brzo konkretno doprinijeti novom talasu investicija u tom segmentu privrede“.

Cilj InnovFin garancije je da podstakne banke i druge finansijske institucije da uz podršku EU plasiraju kredite MSP i malim srednje kapitalizovanim preduzećima (do 499 zaposlenih) kojima je potreban investicioni i/ili obrtni kapital za finansiranje istraživačkih, razvojnih i inovativnih aktivnosti. Finansijske institucije za realizaciju programa u zemljama širom Evrope odabira EIF nakon objave poziva za učešće.

O EIF
Evropski investicioni fond (EIF) je dio Grupe Evropske investicione banke. Njegovacentralna misija je da podržavaevropska mikro, mala i srednja preduzeća (MSP) omogućavajući im pristup fondovima. EIF oblikuje i razvija preduzetnički kapital i kapital za rast, garancije i mikrofinansijske instrumente koji su posebno usmjereni na taj segment tržišta. U toj ulozi EIF promoviše ciljeve EU dajući potporu inovacijama, istraživanju i razvoju, preduzetništvu, rastu i zapošljavanju. Više informacija o radu EIF-a u okviru EFSI-ja možete naći ovdje.

O Erste Banci
Erste Bank AD Podgorica pod tim imenom posluje od jula 2009. i jedna je od vodećih banaka na crnogorskom tržištu. Tržišno učešče banke je iznosilo 11,88% na kraju marta 2018, što je postavlja na drugu poziciju prema veličini aktive. Vlasnik 100% akcijskog kapitala Erste Bank AD Podgorica je Erste&Steirmärkische Bank d.d, članica Erste Group osnovane 1819. godine. Erste Group je danas jedan od najvećih pružalaca finansijskih usluga u regionu centralne i istočne Evrope.
O InnovFinu
InnovFin je instrument za davanje garancija malim i srednjim preduzećima i osnovan je u okviru inicijative „InnovFin – finansiranje EU za inovatore”, koja je dio programa Horizont 2020. InnovFin obezbjeđuje garancije i kontra-garancije za finansiranje dugova u rasponu od 25.000 do 7,5 miliona EUR kako bi se inovativnim malim i srednjim preduzećima i malim srednje kapitalizovanim preduzećima (do 499 zaposlenih) olakšao pristup kreditima. Instrumentom upravlja EIF, a sprovodi se preko finansijskih posrednika – banaka i drugih finansijskih institucija – u zemljama članicama EU i povezanim zemljama. U okviru tog instrumenta finansijski posrednici imaju garanciju od EIF koja osigurava dio njihovih gubitaka koji bi nastali na bazi finansiranja duga u okviru tog instrumenta.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top