Sunday, October 25 2020
Posljednja vijest

Feral.bar: OD SADA TESTIRANJE NA NOVI VIRUS I U BARU

Od ove nedjelje, i u barskoj Zdravstvenoj ustanovi “Dnevna bolnica Dr Zejnilović“ se rade PCR testovi na novi koronavirus.

-U eri COVID epidemije, veoma je značajno da svaki putnik koji putuje u zemlje u kojima zahtijevaju PCR test, takođe i svaki bolesnik kojem je to neophodno, može od ove nedjelje da uradi PCR dijagnostiku i kod nas, na opremi vrhunskog kvaliteta, a rezultati se dobijaju u roku od 24 sata.

PCR laboratorijom rukovodi molekularni biolog Ivana Bojić Kontreras, u njoj su i mikrobiolog dr Dušan Perović i dr Munevera Zejnilović, klinički biohemičar. Ova PCR laboratorija je urađena po svim standardima SZO-prostorno, tehnički i kadrovski, a dobili smo sertifikate i odobrenja od Ministarstva zdravlja Crne Gore-rekao je za Feral.bar dr Nihad Zejnilović.

On pojašnjava da za dijagnostiku COVID oboljenja postoje testovi koj određuju direktno virus, testovi koji određuju antigene i testovi koji određuju reakciju organizma-antitijela, a u ovoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi rade sva tri testa.

-Imamo sve tri varijante, a što se tiče antitijela, testovi se mogu raditi ELISA metodom, kao i ECLIA metodom. PCR test košta 80 eura, test antitijela 20 eura, a test antigena 40 eura. Zbog aktuelne situacije, naša PCR laboratorija radi svakodnevno-zaključio je dr Zejnilović.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top