Thursday, October 22 2020
Posljednja vijest

Film o Ulcinju: LJEPOTA OD KOJE ZASTAJE DAH

Reditelj i snimatelj Srđan Trša Đuranović, iz novosadske organizacije DRUID, prije nekoliko dana je došao na Veliku plažu da posjeti kumove i prijatelje koji pokušavaju, osim zaštite kulture, da se pozabave i zaštitom prirodne sredine. Susret sa njima inicirao je ideju da NVO DRUID napravi video snimak čišćenja Velike plaže, koje je počelo u ponedjeljak uz učešće nekoliko NVO-a, u saradnji sa Opštinom Ulcinj, Morskim dobrom i još nekim lokalnim organizacijama. Video zapis akcije, prema riječima Đuranovića, poslužiće kao uvod u dokumentarni film o osobenostima ulcinjske obale, Bojani, kao i o životu i navikama ljudi na tom prostoru.

Odlučili smo da snimimo do detalja cijelu akciju čišćenja i pošto smo dovoljno dobro ispekli zanat napravićemo video, gdje će javnost moći jasno da vidi koliko je stanje alarmantno kada je u pitanju totalno narušavanje prirodne stredine i staništa brojnih organizama”, rekao je Đuranović u intervjuu za “Pobjedu”.

U saradnji sa raznim ekipama uradili ste nekoliko odličnih serijala, na primjer „Voda = Život“ i ,,Gradske ptice“. Tu su fino oslikani priroda i odnos čovjeka prema njoj. Šta očekujemo od videa koji će se snimati na Velikoj plaži?

Došli smo, kao što dolazimo skoro svake godine, na ovo divno mjesto da malo vremena provedemo uz vatru na plaži sa kumovima i prijateljima. Potrefilo se da oni pripremaju akciju čišćenja, a ja sam ponio opremu za snimanje. Ispratićemo do detalja čišćenje otpada. Ima tu svega i na pijesku i u grmlju. Otpad jedu i krave i galebovi. Tokom čišćenja će se praviti manje gomile koje će prerastati u velike, a kamera će sve to pratiti.

To će biti „filmić“ koji će otvoriti vrata dokumentarcu, a onda ćemo se pozabaviti pijeskom, biljkama, životinjama, raznim insektima i pticama, ribama, njihovim staništima, ljudima koji ovvdje žive. Šta sve ovdje mještani rade, čime se sve bave, lov, ribolov riječni i morski na jednom mjestu, pa samo ta dva ušća Bojane u more od kojih zastaje dah… Mora se uhvatiti život tokom sva četiri godišnja doba. Cijela ta priča može biti sjajan turistički potez. Bilo kako bilo, najbitnije je sačuvati stanište”, istakao je Đuranović.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top