Friday, August 14 2020
Posljednja vijest

Glavni direktor Erste banke u Crnoj Gori: MOZETE BITI U GRUPI USPJESNIH ZEMALJA

„Crna Gora se može pridružiti grupi uspješnih evropskih zemalja, ukoliko strane direktne investicije (SDI) koje privuče budu vodile lokalnim ulaganjima i kreiranju bogatstva”, ocijenio je izvršni direktor Erste grupe Andreas Trajhl /Treichl/.

On smatra da država ne može da živi od stranog novca, već mora da kreira bogatstvo od SDI.
“Nadamo se da će u narednih pet godina Vlada Crne Gore učiniti sve što je u njenoj moći da održi stabilnu finansijsku situaciju, što će doprinijeti stvaranju lokalnog bogatstva”, rekao je Trajhl na konferenciji za novinare u Podgorici, a prenosi agencija Mina-business.
Prema njegovim riječima, prednosti Crne Gore su to što je jedna od najljepših država svijeta i sa finansijskom situacijom koja nije izvanredna, ali nije ni loša, tu se, kako je kazao, država nalazi u sredini. “Imate neke probleme u finansijskom sistemu, ali oni nijesu dramatični. Mislim da Centralna banka radi dobar posao u smislu rješavanja tih problema”, naveo je Trajhl.
Nedostaci Crne Gore su, kako je dodao, to što je veoma mala zemlja i nikad neće imati nivo SDI kao na primjer Poljska, koja ima tržište od 40 miliona stanovnika, jeftinu radnu snagu i niske poreze.
“Crna Gora nema 40 miliona stanovnika i treba da idete drugačijim putem. Veoma mali broj ljudi na Crnu Goru gleda kao na investicionu destinaciju”, rekao je Trajhl.
Banke, kako je dodao, mogu da doprinesu stvaranju lokalnog bogatstva tako što će pomoći razvoj malih i srednjih preduzeća, zanatskih radnji, izgradnju hotela i slično.
Međutim, kako je kazao, država mora da osigura da 90 do 95 odsto stvari u okviru projekta bude proizvedeno u Crnoj Gori i 99 odsto zaposlenih bude domaća radna snaga. “To je deset puta važnije nego da se razvija neka vrsta industrije”, poručio je Trajhl.
On smatra da se u narednom periodu Evropa više neće dijeliti na istočnu i zapadnu već na uspješnu i neuspješnu. “Želim da Crna Gora bude u grupi uspješnih. One države koje dobro povežu različite sfere kao što je politika, finansije, razvoj, biće uspješne. Ako želite da vidite kako neko može biti uspješan u Crnoj Gori obratite pažnju na Erste banku”, naveo je Trajhl.
Prema njegovim riječima, Erste banka u Crnoj Gori je jedna od najuspješnijih iz grupacije. “Kada bi sve banke u Crnoj Gori bile uspješno kao Erste, to bi bilo korisno za cijelu privredi i Crna Gora bi bila jedna dobra priča”, ocijenio je Trajhl.
Na pitanje da li Erste razmatra preuzimanje banaka Hypo Alpe Adria grupe, Trajhl je odgovorio da su oni bili pokazali interesovanje za banku u Srbiji, ali ne misli da će se to desiti. “Vjerujem da austrijska Vlada pokušava odjednom da proda Grupu, a ne banku po banku. Ali, mislim da je naš menadžment u Crnoj Gori dovoljno dobar da može da upravlja i mnogo većom bankom ukoliko se ukaže prilika”, kazao je Trajhl.
On je poručio da će Erste banka pomoći crnogorskoj Vladi da nađe najbolje rješenje prilikom planiranog zaduživanja od oko 100 miliona EUR.
Prema njegovim riječima, nekada je bolje zaduživanje putem euroobveznica, a nekada je bolje to uraditi na domaćem tržištu.
Trajhl smatra da je 100 miliona EUR približno velika suma za Crnu Goru i država mora da postigne najbolju cijenu, što zavisi i od interesovanja za obveznice.
“Teško je odgovoriti na pitanje šta je najbolje rješenje. Na 100 miliona EUR kamata od jedan odsto je milion, što nije mala svota za Crnu Goru”, zaključio je Trajhl.
Erste grupa je jedna od vodećih finansijskih institucija na području centralne i istočne Evrope. Ima oko 46 hiljada zaposlenih koji opslužuju oko 16,6 miliona klijenata u mreži od 2,9 hiljada filijala u sedam država (Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Hrvatska i Srbija).

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top