Thursday, March 21 2019
Posljednja vijest

Gorana: ULCINJANI CE VISE HODATI KADA POCNE NAPLATA PARKINGA

Mustafa GoranaU predstojeću turističku sezonu ulazi s manje parking mjesta nego što je to bio slučaj godinu dana ranije. Zbog izgradnje novog kružnog toka samo u centru grada ima šezdesetak parking mjesta manje, koja su izgubljena pretvaranjem treće trake bulevara u zelena ostrva novog kružnog toka. Time je znatno umanjen broj parkinga ispred i preko puta zgrade Opštine i Doma zdravlja. Građani sada, umjesto u trećoj, često parkiraju u drugoj saobraćajnoj traci što svakodnevno izaziva gužve u centru grada i dovodi do zastoja na kružnom toku, koji je najavljivan kao investicija koja će u tom dijelu grada riješiti probleme u saobraćaju. U međuvremnu, lokalna samouprava nije izgradila nijedan novi parking na teritoriji grada, pa Ulcinjani sa zebnjom iščekuju prvi veći talas turista, svjesni da mjesta za četvorotočkaše ubrzo neće biti „ni za lijek”. Inače, elaborat koji je 2015. godine za potrebe lokalne uprave uradila beogradska firma „Metroparking” pokazao je da je na području grada moguće parkirati tek 1.864 četvorotočkaša. Procjene su da u Ulcinju ima najmanje 7.500 vozila. Time je i zvanično potvrđeno da je najjužnija opština u ozbiljnom problemu kada je u pitanju parking prostor. Inače, elaborat je urađen na osnovu odluke o osnivanje janog preduzeća „Parking servis” koje bi se bavilo kontrolom i naplatom parkinga. Dokument sadrži procjenu prihoda i rashoda budućeg Javnog preduzeća „Parking servis”, kao i potreban broj zaposlenih u toj firmi, koja bi trebalo da počne s radom prije početka glavne turističke sezone. Pored ostalog, elaborat sadrži i predlog o parking zonama, dozvoljenom vremenu parkiranja, kategoriji motornih vozila koja se mogu parkirati, načinu naplate, predloge opštih i posebnih parkirališta. Da je pomenutu broj parkinga nedovoljan, jasno je i laicima, posebno ako se ima u vidu da se broj vozila u Ulcinju tokom ljeta više nego duplira. Te činjenice svjesni su i u lokalnoj upravi i najavljuju da će se tim problemom baviti nova lokalna vlast. Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove Mustafa Gorana smatra da će se problem riješiti kada počne s radom JP „Parking servis“.
-Kad počne naplata parkiranja, samtram da će se stvari dovesti u red. Ne znam može li se to sve obaviti prije početka sezone, ali u svakom slučaju tu je ključ za rješenje problema. Postoji ideja da se taj posao eventualno privremeno povjeri JP Komunalne djelatnosti ili da se raspiše tender za parkirališta širom grada. U svakom slučaju, sve je spremno i na novoj vlasti je da odluči kako će raditi, kaže Gorana.
Prema njegovim riječima, veliki problem prave sami građani koji često bez potrebe i za najkraće relacije koriste automobile.
–Više će voditi računa o tome kada se parking bude plaćao. Parkinga ima dovoljno, samo treba da se zavede red. Čitav Pristan je pun automobila, jer niko neće da prošeta. Moramo mijenjati navike za opšte dobro. Iskreno se nadam da ćemo ove godine početi to da rješavamo kako bismo izbjegli stvaranje problema i sebi i turistima koje ćemo ugostiti tokom sezone, ističe Gorana.
Ideja da se počne naplata parkinga, da grad bude podijeljen u zone, nije baš nova ali nikako da zaživi. Po tom osnovu mogla bi se prikupiti značajna sredstva, posebno tokom turističke sezone kada je nedostatak parking prostora jedan od najvećih problema tokom ljeta. Inače, lokalna vlast proteklih godina nije uradila gotovo ništa kako bi se taj hronični, odnosno višegodišnji problem barem malo ublažio. Mještanima i turistima ostaje da svoje četvorotočkaše parkiraju na trotoarima, pješačkim prelazima i zelenim zonama, jer Opština za 365 dana nije izgradila nijedan novi parking prostor, uprkos obećanjima i najavama da će u tu vrstu infrastrukturnih objekata biti uložena značajna sredstva. Još u martu 2013. godine u Opštini su najavili da pripremaju program uređenja cjelokupnog saobraćaja u Ulcinju, i tada je rečeno da je urađen projekat za novi režim parkiranja u čitavom gradu. Zaključen je ugovor za početak gradnje novog parkinga blizu Kulturnog centra, vrijedan 86. 000 eura. Napravljen je i projekat za parking-garažu ispod Starog grada, koja je prema najavama trebalo da košta oko 900.000 eura. Izgrađen je parking sa svega nekoliko mjesta na Pristanu, po projektu vrijedan preko 100.000 eura. Jasno je da će prve veće grupe turista dočekati postojeća infrastruktura i da ove sezone neće biti pomaka u tom pogledu.
M.K.

Islamska zajednica vlasnik prostora za parkiranje

Ulcinj ima samo jedan propisno uređen prostor za parkiranje, s naplatnom rampom. Nalazi se u centru grada na lokaciji stare autobuske stanice. Vlasnik je Islamska zajednica kojoj je taj prostor odlukom SO Ulcinj vraćen krajem 2012. godine. Postoji i nekoliko obilježenih prostora u gradu, koji se tokom ljeta pretvaraju u parkinge, ali nijedan nema naplatnu rampu. Stručnjaci „Metroparkinga“ izračunali su da na gradskim ulicama ima 1.237 parking mjesta. Taj broj moguće je uvećati za dodatnih 289, a izgradnjom posebnih parking prostora za još 263. U vrijeme turističke sezone za parkiranje vozila moguće je koristiti uređena dvorišta poput prostora ispred osnovnih i srednje škole čime bi se dobilo dodatnih 75 mjesta.

Politika koči formiranje preduzeća

Projekat formiranja novog lokalnog javnog preduzeća u Ulcinju, koje bi se bavilo kontrolom i naplatom parkinga na području opštine, kasni gotovo četiri godine zbog ozbiljnih neslaganja između parija koje su dosad vršile vlast. Od trenutka kada je ta ideja potekla traju trvenja između koalicionih partnera, prije svih albanskih partija, jer se ne slažu sa planom da u novom preduzeću bude zaposlen višak radnika iz JP „Vodovod“. U predlogu kadrovske strukture novog preduzeća navedeno je da je za organizaciju službi, kontrolu i naplatu potrebno 24 radnika, s tim što bi tokom turističke sezone trebalo angažovati dodatnih sedam sezonaca.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top