Sunday, August 25 2019
Posljednja vijest

Green home: Obiljezen Dan Drimskog sliva

Dan Drimskog Sliva, Green HomeNVO Green Home je uz podršku GEF projekta „Jačanje prekogranične saradnje i integralnog upravljanja vodenim resursom u proširenom basenu rijeke Drim“ organizovala proslavu Dana Drimskog sliva. Ova akcija se ove godine sprovodila zajedno sa organizacijom ”The Institute for Nature Conservation in Albania – INCA“ iz Albanije i obuhvatala je organizaciju edukativnog okruglog stola 3. maja (hotel Podgorica) kojem su prisustvovali predstavnici institucija, studenti prirodnih nauka kao i predstavnici NVO iz oblasti životne sredine kao i organizaciju edukativnog kampa koji je održan 04. maja na Skadarskom jezeru.

Proslava Dana Drimskog sliva ima za cilj da poveća razumijevanje vrijednosti ovog prirodnog resursa koji je od velike važnosti za ljude i ekosistem. Naime, u proširenom basenu rijeke Drim živi oko 1.5 miliona ljudi koji se oslanjaju na vodne resurse za potrebe pijaće vode, poljoprivrede, ribarstva, industrije, proizvodnje električne energije kao i za potrebe pružanja turističkih usluga. Ovo je istovremeno i prostor na kome se nalaze ekosistemi od velike važnosti sa jedinstvenim biotopima sa mnogo autohtonih vrsta. Istovremeno ovo područje podržava i utiče na obalne i morske ekosisteme Jadranskog mora, kroz tokove podzemnih voda.

U okviru kampa koji se organizovao na Skadarskom jezeru, učesnici su imali priliku da čuju o važnosti Drimskog basena, odnosno Skadarskog jezera (kao dijela proširenog Drimskog basesna) kroz prezentacije stručnjaka iz ove oblasti. Održane su terenske prezentacije o biodiverzitetskim vrijednostima Skadarskog jezera, a zatim o invazivnim vrstama i reptilima koji su specifični za ovo područje. Veoma važan segment ovog kampa bio je predavanje organizacije Bushcraft Montenegro o snalaženju u prirodi, navigaciji, prikupljanju hrane, drevnim načinima paljenja vatre i pravljenju skloništa u prirodi.

Koordinisane aktivnosti na nivou Drimskog basena započele su razvojem zajedičke vizije za održivo upravljanje Drimskim basenom i potpisivanjem povezanog Sporazuma o razumjevanju (Tirana, 25. novembar 2011. godine) od strane resornih ministara zaduženih za upravljanje vodama i životnom sredinom zemalja Drimskog sliva (Albanija, Makedonija, Grčka, Kosovo i Crna Gora).

Krajnji cilj angažovanja u Drimskom basenu je dostizanje trenutka u budućnosti, kada će se upravljanja na nivou jednog vodnog tijela preći na upravljanje veoma povezanim hidrološkim sistemom kompletnog basena rijeke Drim, čineći da se napravi prelaz sa sadašnjeg dijeljenja vode u zemljama Drimskog sliva i eventualno konflikta u njenom korišćenju ka dijeljenju koristi izmedju zainteresovanih strana.

Kako bi se navedeno ostvarilo, nakon potpisivanja Sporazuma uspostavljen je proces nazvan “DRIM CORDA, Koordinisana Akcija za Drim u cilju implementacije Sprorazuma o razumjevanju” kojim su uspostavljene i institucionalne strukture za implementaciju pratećeg akcionog plana koje služe i kao upravljačko tijelo projekta “ Jačanje prekogranične saradnje i integralnog upravljanja vodenim resursom u proširenom basenu rijeke Drim“.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top