Saturday, July 11 2020
Posljednja vijest

Hatidza Djoni na TV Teuta: CUNGUU SVANULO, GRADJANIMA SMRKNULO

Prije dvije godine počeo je sunovrat ove opštine, koji se, nažalost, nastavlja do dana današnjeg.

Slobodno možemo reći da su ovo dvije godine neuspjeha, nesuglasica, grabeži, ličnih interesa, nepotizma, enormne zaduženosti opštine kojoj je dug za dvije godine sa 2.5 miliona skočio na preko 10 miliona eura. Prošle su dvije godine propalih turističkih sezona i nezapošljenosti, bez ulaganja u sport, kulturu, poljoprivredu i preduzetništvo. Dvije godine bez kapitalnih investicija, ili preciznije rečeno, ostvareni kapitalni izdaci su zastupljeni sa svega 5.75 % što najslikovitije govori o realizovanim investicijama.

Za čitav ovaj period po osnovu komunalija prihodovano je SVEGA desetak hiljada eura, a na sva zvona se hvalimo usvojenim planovima kao epohalnom dostignuću.

Kod Sekretarijata za zaštitu imovine nemamo ni dan danas valjanu i na zakonu utemeljenu evidenciju iste. Sudski sporovi su pali u zaborav i milionske vrijednosti koje svakog dana mogu biti aktivirane zbog nerada i nebrige vlasti.

Tokom jula mjeseca u Ulcinju je boravilo više inspektora nego turista koji su harali i rigorozno kažnjavali privatnike uz zdušnu podršku od strane predsjednika opštine.

Problemi Valdanosa i Morskog dobra su zaboravljeni, skupštinski zaključci po ovim pitanjima samo su mrtvo slovo na papiru. Privatizovane firme ni ne nagovještavaju bilo kakve investicije.

Završeno je treće tromjesečje rada Skupštine a za taj period je usvojeno manje od 20 % planiranih skupštinskih odluka, pa se radilo na osnovu nezakonitih i na skupštini neverifikovanih odluka, što znači da se radilo protivzakonito.

Tokom ovog perioda Anamalsko područje je ostalo bez jedne jedine, čak i najmanje investicije.

Ova vlast je prije dvije godine počela svoju vladavinu mimo ljudskih, moralnih, pisanih i nepisanih zakona. Svoju vlast je utemeljila na prevari, prije svega, građana i njima datih lažnih obećanja.

Danas poslije pune dvije godine razočarani su čak i oni koji su 28. septembar 2011. godine nazvali “danom velikih promjena i otkrovenja” i velikim revolucionarnim dogadjajem za opštinu Ulcinj. Tog dana je po njihovom tadašnjem mišljenju u Ulcinju svanulo. Međutim, stara poslovica kaže: “dok jednome ne smrkne, drugome ne svane”! Iz dosada izloženog, u prilog čemu, nažalost, govore brojni argumenti i činjenice, 28. septembra 2011. godine je zaista svanulo, ali samo predsjedniku opštine Ulcinj i jednoj šačici njegovih bliskih prijatelja i saradnika, a smrknulo je svim ostalim gradjanima Ulcinja! Svanulo je onima čiji se vrijednosni parametri mjere ličnim interesima, pa su se stoga potrudili da te interese i realizuju. Samo zarad svoje i samo svoje koristi su usvojili planove, studije o lokacijama, smanjili komunalije i zauzeli rukovodeća mjesta u bordovima.

Svjestan činjenice da je kulminiralo nezadovoljstvo građana, i da njegovoj vladavini može doći kraj, gradonačelnik nam servira priču o velikim projektima i investicionom bumu u Ulcinju, iako za dvije godine on i njegovi saradnici nijesu učinili ama baš ništa da bi do tih investicija i došlo.

Paralelno sa ovim servira nam se i priča o višemjesečnoj političkoj krizi, čiji je cilj da se skrene pažnja građana sa ključnih problema. Međutim, oni neće biti eliminisani političkim krizama niti najavom megalomanskih investicija, već funkcionisanjem institucija sistema. Buduće investitore, prije svega, interesuje stabilna i efikasna lokalna vlast, što je ova sa svojim dvogodišnjim radom na čelu sa gospodinom Cunguom dokazala da nije.

Sada je svima očigledno da lokalna vlast jednostavno ne funkcioniše i da ovako ne može dalje. Ako su im interesi građana zaista bitni, kao što kažu, onda te interese treba djelom ispoštovati i to dokazati. I zato, momentalno treba prekinuti ovu političku agoniju i dati mogućnost građanima da na izborima izaberu funksionalnu vlast koja će najbolje štititi njihove interese.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top