Thursday, April 25 2019
Posljednja vijest

Hodzic u Sofiji: ZAJEDNICKE TURISTICKE RUTE BALKANA

Cazim HodzicGeneralni direktor Direktorata za razvoj turističke destinacije i turističku infrastrukturu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ćazim Hodžić, učestvovao je na sastanku „Zajedničke turističke rute Balkana“. Sastanak, na kome se razgovaralo o zajedničkom nastupu zemalja regiona prema udaljenim emitivnim tržištima, održan je u Sofiji 8. maja.

Pored predstavnika Crne Gore i domaćina Bugarske, sastanku su prisustvovali i predstavnici Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije, Makedonije, Grčke, Rumunije, Slovenije i Turske. Učesnici su razgovarali o ideji kreiranja zajedničkih balkanskih turističkih ruta, mogućnostima pregogranične saradnje za ovakve rute, kao i mogućnostima i načinima promocije. Osnovna ideja je da sve zemlje učestvuju u kreiranju i promociji zajedničkih ruta prema udaljenim tržištima, prvenstveno u Aziji i Sjevernoj Americi. Ovakvim nastupom, osim nižih troškova promocije, značajno će se povećati šansa za privlačenje turista sa ovih tržišta s obzirom na to da bi se region predstavio u cjelini. Učesnici su predložili kriterijume za izbor znamenitosti i mjesta koja bi bila pogodna za rute i posjete. U prvom redu, predloženi su lokaliteti koji su pod zaštitom UNESCO-a, kao i glavni gradovi i turistička mjesta u zemljama na ruti.
U želji da se kreira konkurentan turistički proizvod, učesnici su se složili da je za zajedničke turističke rute Balkana potreban kontinuiran napor u različitim aspektima, prvenstveno u razvoju proizvoda, marketingu i finansiranju. U oktobru ove godine predviđeno je novo okupljanje, kada će se projekat podići na nacionalni nivo, a očekuje se da prva zajednička ponuda bude kompletirana i predstavljena 2019. godine.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top