Wednesday, September 30 2020
Posljednja vijest

I. Harasani: POTREBNA DEPOLITIZACIJA LOKALNE ADMINISTRACIJE

Lokalna administracija kao kao izvršni organ vlasti igra ključnu ulogu u olakšavanju lokalnih poslova i stvaranje uslova za razvoj našeg grada. Mi kao nova politička partija koja se prvi put pojavljuje na loklanim izborima moramo konstaovati da je dosadašnji rad lokalane administracije neproduktivan i neefikasnan. Smatramo da bi za unapređenje njenog rada bilo potrebno odmah sprovesti depolitizaciju koja bi vodila ka većoj transparentnosti, hijerarhiskoj odgovornosti, kao i većem stepenu profesionalizma.

Depolitizacija podrazumjeva političku logiku koja govori da što je manji stepen politizacije u određenom organu upravljanja, to je veće povjerenje građana u administraciju. To znači da mjesta u lokalnoj administaciji moraju pripadati onima koji su najsposobniji za unapređivanje nekog od sektora, koji imaju neophodni nivo znanja i vještina, bez obzira na svoja politička opredeljenja.

Takođe, ćemo se zalagati za veći stepen transparenstosti u upravljanju. Moramo shavtiti da javan uprava nije ničija privatna firma niti nasleđe, već mjesto gdje se uvjek mora braniti javni interes i javno dobro. Samo takva transparentna birokratija može biti uspješna i u službi građana

Pozitivna smatra da treba poboljšati komunikaciju sa građanima koja je do sada bila na izuzetno niskom nivou. To podrazumjeva redvno inaformisanje o svim dešavanjeima unutar Opštine, razne publikacije, peridične izvještaje o trošenju novca iz budžeta, razgovori sa grđanima i odgovori na njihova pitanja, sugestije ili zahtjeve, kao i bolje i kvalitenije održavanje sajta Opštine Ulcinj.

Ovo su samo neke od promjena koje se mogu izvesti samo uz dobru političku volju i malo kreativnosti koja nam trenutno nedostaje. Znajući da je lokalna administracija ogledalo našeg ukupnog društvenog razvoja, moramo učiniti sve da ona odgovari svojoj svrsi i postane pravi građanski servis sa velikim povjerenjem građana, što sada nije slučaj.

Ilir Harasani, kordinator za pravna pitanja OO PCG Ulcinj

 

2 comments

  1. Pa depolitizim nuk ka sukses , dhe zhvillim ….

  2. Potrebna je depolitizacija cijele Crne Gore, ali to ne moze da se ostvari bez govnjive metle!

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top