Sunday, October 21 2018
Posljednja vijest

I.Kalaba: ZNACAJ MANJINSKIH MEDIJA U OCUVANJU NACIONALNE KULTURE

Ismet KallabaU multietničkim i multijezičnim zemljama, kao što je Crna Gora, manjinski mediji imaju višestruku ulogu. Oni služe ne samo za informisanje manjina na njihovom maternjem jeziku, nego su važan alat za očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta dotične manjine. U tom kontekstu, nacionalna kultura je samo jedan element u formiranju nacionalnog identiteta.

Danas živimo u vremenu medijske globalizacije. I u oblasti kulture svjedoci smo kulturnog imperijalizma, koji pokušava da kulturu proizvedenu u najrazvijenim zapadnim zemljama, posebno SAD, uglavnom preko medija nametne malim državama i narodima. Kako primjećuje italijanski pisac i novinar Furio Colombo „postoji tendencija stvaranja međunarodne komunikacijske mreže bez identiteta i kulturnog traga…“.

S druge strane, nacionalni mediji u Crnoj Gori u nastojanju da etnički ujedinjuju cijeli medijski prostor ne daju dovoljno prostora manjinama u medijima. Ovdje imam na umu posebno Albance. „Medijska šutnja“ je dio uređivačke politike crnogorskih medija prema Albancima. Ono malo sadržaja o Albancima u Crnoj Gori u ovim medijima uglavnom se tiču politike i crne hronike, dok albanska kultura je anatemisana. Prema medijskim stručnjacima, pisati o kulturi drugog naroda znači pisati dobro o njemu. Prema tome, mediji na albanskom jeziku u Crnoj Gori su najvažnije, a može se reći i jedino mjesto o informisanju i promovisanju kulture Albanaca u Crnoj Gori.

U slučaju manjinskih medija u Crnoj Gori brojna istraživanja pokazuju da su njihovi sadržaji monoetnični. Većinu medijskog prostora zauzima izvještavanje o sopstvenoj manjini, zatim izvještavanje o većinskom narodu, a najmanje prostora izvještavanju o drugim manjinama. Izvještavanje nacionalnih i manjinskih medija oslikava realno stanje crnogorskog društva a čak se može reći osnažuje jaz koji postoji između raznih etničkih grupa u zemlji.

Naravno, manjinski mediji ne mogu parirati i ne mogu igrati ulogu nacionalnih medija ali su važan resurs za očuvanje i njegovanje nacionalne kulture manjina. U tom smislu, za medije na albanskom jeziku u Crnoj Gori je karakteristično da kroz svoje izvještavanje stvaraju zajednički nacionalni kulturni prostor, gdje kultura Albanaca u Crnoj Gori zauzima posebno mjesto.Na kraju treba reći da nacionalni mediji moraju biti osjetljiviji prema kulturi manjina jer jedino tako prikazuju pravu sliku manjina. (Bilten demokratskog rukovodjenja)

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top