Friday, April 10 2020
Posljednja vijest

I.Karamanaga: MUKE ULCINJSKIH RIBARA

 

Ismet KaramanagaMislim da je ovo pravi izraz za ribare i vlasnike čamaca iz Ulcinja. Govorim iz sopstvenog iskustva s obzirom da se i ja više od četrdesetak godina susrijećem sa istim problemiom. Međutim, kod profesionalnih ribara ili bolje rečeno kod onih koji se tokom čitave godine bave ribolovom, to je još veći problem.

Pri najmanjem »jugu« nastaju »Tantalove« muke za ribare i čamčare, jer je nivo vode na ulazu u Port Milenu izuzetno nizak, tako da je vrlo teško ući čamcima, kada moraju da se sklone u nju.

Naime, jedini primorski grad koji nema jednu malu luku za smještaj čamaca kada su na moru talasi je, siguran sam, Ulcinj.

Mislim da je to za »Ginisa«, ako se zna da je ovaj grad tokom svoje burne istorije  imao jednu od najvećih flota na Jadranu. Da ironija bude još veća, Morsko dobro iz Budve koji gazduje našom obalom i našim vodama ovdje ubira i najviše sredstava, uprave sa ove obale, od njegovih  ljudi.

Doduše investirali su u jedan promašeni projekat koji sam ja nazvao »Jakuzzi« dok su je oni nazivali »Malom lučicom« podno zidina Starog grada. A pokazalo se da je ona samo lijepo šetalište, daleko od svrhe za koju je izgrađena.

Danas  me je Udruženje ribara i čamčara pozvalo na jedan skup u Maloj sali Op[tine Ulcinj. Jedan od njihovih predstavnika g. Knežević predsjednik Udruženja ribara, objasnio nam je da se nešto radi na projektu jedne male marine na Port Mileni.

Kažu da Projekat finansira »Tika« iz Turske što je za svaku pohvalu. Međutim, kažu da nekoliko vlasnika koji gravitiraju tom djelu Port Milene imaju neke sitne primjedbe. Ja nijesam stručnjak, međutim, morali bi konsultovati stručnjake, ali one prave i nezavisne, koji bi našli  pravo rješenje za izgradnju jednog lukobrana, a time i zaštitnog zida  ispred tih objekata, koji bi, siguran sam, samo uljepšao taj dio, inače atraktivne obale.

Naravno, ovim potezom se ne bi riješio problem Port Milene s obzirom da je on mnogo kompleksniji, No izgradnjom ovog malog PRIVEZIŠTA za čamce i male brodice za ribolov, bio bi trajno riješen problem ribara i malih čamaca i brodica.

Zbog toga apelujem na sve relevantne institucije i Udruženja, te vlasnike turističkih objekata koji gravitiraju tom dijelu da nađu zajednički jezik, kako bi se ovaj projekat ostvario i realizovao za dobrobit svih.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top