Saturday, February 23 2019
Posljednja vijest

I.Karamanaga: SIBENCANI U ULCINJU

SibenikOvih dana je u Crnoj Gori i u Ulcinju boravila grupa turista iz Šibenika.
Još na samom startu je bila zacrtana trodnevna posjeta Crnoj Gori Kotoru i Herceg Novom, sa boravkom u Ulcinju na Pristanu na samoj pjeni od mora u hotelu »Continental«, kao i jednodnevni izlet Republici Albaniji Tirani i Skadru.
Ja sam im bio vodič kroz Albaniju, tako da o ovom izletu želim da napišem nekoliko rečenica za naše, ali i za čitaoce i turiste iz Hrvatske. Bili su to uglavnom penzioneri, među kojima je bilo intelektualaca raznih profila i zanimanja. Ova posjeta je bila nastavak posjeta turista iz Hrvatske i Šibenika, koja se organizuje svake godine zahvaljujući našem cijenjenom sugrađaninu Ruzhdi Mili, koji više od pola vijeka živi i radi u Šibeniku u Hrvatskoj.
O njemu sam kratak zapis napisao na albanskom jeziku za mnoge čitaoce iz našeg grada koji ga ne poznaju dovoljno dobro, posebno za mlade koji često slušaju o zlatnim godinama našeg turizma u kojima je radio i obrazovao se ovaj vrsni gastronom i turistički radnik. Sam odlazak i usavršavanje u sredini koja ga je tako toplo prihvatila, ali i ljubav prema Crnoj Gori i Ulcinju doprinijelo je da gospodin Ruždo Mila postane »ambasador» Ulcinja i Crne Gore u Šibeniku.
Podsjećam da sam i ranije bio vodič turistima iz Šibenika Crnoj Gori i Ulcinju, sa isto tako organizovanim jednodnevnim izletom gradu Skadru u Albaniji, gdje je inicijator i organizator opet bio naš cijenjeni sugrađanin gospodin Ruždo Mila.
Bila je to grupa apsolvenata Arhitektonskog fakulteta iz Šibenika, koji su tada sa sobom ponijeli lijepe utiske, tako da su zahvaljujući i njima ovakvi izleti i ovakve posjete skoro postali tradicija. Dobro je to za naš naš turizam i za naše dobre odnose, te zbog toga i kažem da je gospodin Ruždo Mila naš »ambasador« u Šibeniku.
Gospodin Ruždo Mila nije nikad zaboravio Ulcinj i svoje korijene, bez obzira što je u Šibeniku proveo više od pola vijeka. Njegova djeca žive i rade u Hrvatskoj, sin je novinar, dok je kćerka profesor hrvatskog jezika. No, i pored toga on se rado vraća svom rodnom gradu ne zapostavljajući ni Šibenik, mjesto gdje je svojim radom stekao ugled i poštovanje mnogih građana ovog prelijepog grada.
Ova posjeta je za mnoge od njih bila jedna nova percepcija svatanja života kod nas, posebno u Albaniji o kojoj su imali sasvim druga ubijeđenja. Zbog toga sam ubijeđen da su nakon ove posjete dobili sasvim drugu sliku, o načinu života, istoriji, kulturi, prirodnim ljepotama, turizmu.
Shvatili su, da sve nas na ovim prostorima ne spaja samo more, već i mnoge sličnosti koje su svojstvene našem zajedničkom mentalitetu. Posebno ih je imprensionirao naš zajednički suživot, suživot svih konfesija na tako malom prostoru.
Mnoge fotografije, video zapisi i mnogi mali suveniri su samo mali dio koji su ponijeli sa sobom kao dokaz da su proveli jedno lijepo trodnevno putovanje, dok će im siguran sam, vječito ostati u sjećanju naše gostoprimstvo, jednostavan zajednički granični prelaz bez čekanja, Sukobin, kao i prelijepe slike gradova i pejzaža Albanije.
Naravno, moram da pohvalim i sebe jer sam se i ja trudio da svojom pričom više sati prenesem dio naše zajedničke istorije, kulture, običaja, tradicije.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top