Thursday, July 19 2018
Posljednja vijest

IACT i SEANEMA: U NEDJELJU POČINJE FILMSKI PROGRAM LJETNJE SCENE 2017

iACT Skena veroreNVO iACT i Filmski festival Seanema su se potrudili da tokom tri vikenda zaredom u avgustu, u okviru Ljetnje scene koju organizuje Centar za kulturu Ulcinj, a u susret trećem izdanju filmskog festivala Seanema, omogući prikazivanje 12 filmova iz regiona i svijeta medju kojima ima i poznatih imena, dobitnika značajnih međunarodnih priznanja.

U nedjelju, 06.avgusta, sa početkom u 20:40 časova, prikazaće se film „Igla ispod praga” (“The black pin”) režisera Ivana Marinovića. Ovaj film je izabran od strane Ministarstva kulture Crne Gore da našu zemlju predstavlja u konkurenciji za nagradu Oskar za 2017.godinu.

U 22:00 časa istog dana prikazaće se drugi film “Here be dragons”, film-esej engleskog režisera Marka Cousinsa, koji govori o kulturnom nasledstvu Albanije.

Direktorica NVO iACT, Drita Lolla je rekla da će u okviru filmskog programa Ljetnje scene dominirati novi i poznati filmovi proizvedeni u Crnoj Gori i Albaniji, a biće i gostovanja poznatih filmskih stvaralaca. U posebnom fokusu ovog kulturnog događaja biće promocija vrijednosti kao što je multikulturalizam i kulturna razmjena izmedju ove dvije zemlje.

„U subotu, 12.avgusta, gosti filmskih večeri Ljetnje scene biće direktor Filmskog centra Crne Gore, Sehad Čekić, kao i poznati režiserski par iz Albanije, Iris Elezi i Thomas Logoreci. Oni će publici predstaviti svoje filmove “Ispod mosta, medju stijenama” i “Bota“, a takođe će pričati o važnosti kulturne razmjene između Crne Gore i Albanije“, kaže Llolla.

U okviru filmskog programa, organizatori filmskog festivala Seanema su se potrudili da 13. avgusta omoguće gostovanje i poznatog festivala animiranog filma AniBar iz Peći, koji će ovom prilikom prikazati selekciju animiranih filmova sa sedmog izdanja ovog festivala. Takođe, u okviru programa, u subotu, 19.avgusta, planirano je prikazivanje poznate romantične komedije “7 ditë (7 dana)”, sa poznatim glumcima Jonida Vokshi, Denard Xhillari, Niada Saliasi, Ermal Mamaqi, kojom prilikom će u Ulcinju po prvi put gostovati režiser ovog filma Erion Bubullima.

Zadnji dan filmskog programa, 20.avgust, posvećen je 50godišnjici jednog od najpoznatijih filmova kinematografije bivše Jugoslavije, “Skupljaci perja” (“I even met happy gypsies”), koji je nedavno prikazan i na filmskom festivalu u Kanu, a u znak priznanja za umjetničko stvaralaštvo poznatog albanskog glumca, Bekima Fehmiu.

Filmski program će se realizovati vikendima, od 06. do 20. avgusta, a u nastavku pogledajte cjelokupan program.

iACT media

One comment

  1. dr miko jovanovic beograd

    bekim je bio covjek ispred vremena,glumac svjetskog formata,cuvamo uspomenu na njega ne samo kao filmskog vec i pozorisnog glumca koga sam imao prilike da gledam na pozornici jugoslovenskkog dramskog pozorista iz beograda ciji je clan bio.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top