Saturday, August 24 2019
Posljednja vijest

iACT: Moc nasih djevojaka da doprinesu regionalnoj saradnji i razvoju drustva

BallkanGirlPower_ICONS_6.svgProjekat “Balkan Girl Power”, čija je realizacija počela u drugoj polovini 2018. godine, uspio je uspostaviti prvu neformalnu mrežu 75 mladih fotografkinja iz pet zemalja Zapadnog Balkana – Crne Gore, Albanije, Makedonije, Kosova i Srbije. Mlade djevojke su obučene da koriste vizuelni jezik i moć fotografije da bi na taj način artikulisaleviziju o zemljamagdje žene i djevojke, uz muškarce, igraju aktivnu ulogu u napredovanju u procesima integracije u EU.
15 djevojaka iz Crne Gore su pohađale obuku i učile da koriste fotografiju na kreativan i kritički način. U nastavku projekta djevojke su uspjele da kroz svoje radove komentarišu položaj žena i djevojaka u našem društvu, kao i čine vidljivim njihove perspektive i ulogu u razvoju crnogorskog društva. Uz mentorstvo prof. Maje Đurić, one su uspješno realizovale 100 fotografija koje možete pogledati na zvaničnoj stranici projekta (www.balkangirlpower.org).
U završnoj fazi bilo je predviđeno ocijenjivanje fotografija te su kao rezultat glasanja i evaluacije mentora, 6 djevojaka iz Crne Gore izabrane da prikažu svoje radove na izložbi Balkan Girl Power-a, čije otvaranje je planirano 11. februara u Centru za otvorenost i dijalog u Tirani. Finalistkinje iz Crne Gore, Dragana Vujović i Jovana Milović, će otputovati u Tiranu i učestvovati na Master Class-u kustoskinje izložbe i koordinatora za mentore projekta, međunarodno priznate fotografkinje, Lala Meredith Vula.
Izabrane učesnice će, takođe, učestvovati upeer-to-peer diskusiji, gdje će imati priliku da razmijene svoja iskustva i mišljenja na temu njihovog konkretnog doprinosau kontekstu integracije Crne Gore i Zapadnog Balkana u EU, nagovještavajući na taj način nastavak regionalne saradnje.
Projekat Balkan Girl Power je realizovan kroz saradnju 5 nevladinih organizacija iz regiona uz finansijsku podršku Fonda za Zapadni Balkan. Inicijativu je predvodila organizacija iz Albanije, Social Contract Institute, a za uspješnu realizaciju u Crnoj Gori je bila zadužena nevladina organizacija “iACT – Ja djelujem – Unë veproj”.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top