Tuesday, March 26 2019
Posljednja vijest

Igor Sipic: KAKO GRADJANIN DA DODJE DO INFORMACIJE

UpitnikU prethodna četiri dana svjedoci smo da je grad bio u haosu, raskopan i bez vode. Kako bi dobio imalo značajniju informaciju o tome kada će u naše domove stići pitka voda u toku jučerašnjeg dana pokušao sam da od nadležnih službi saznam šta me interesuje.
Oko 08:30 časova, kada bi sve opštinske službe i Javna preduzeća trebala da rade, pogledao sam na sajt Opštine Ulcinj i pronašao informaciju o broju telefona JP „Vodovod i kanalizacija“. Pozvao sam telefon koji je upisan na sajtu, a glas iz telefonske slušalice obavijestio me je da broj koji sam pozvao – ne postoji. Ponovio sam to nekoliko puta i odgovor je uvijek bio isti.
Nakon ovog neuspjelog pokušaja pomislio sam da informaciju mogu dobiti u Sekretarijatu za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Opštine Ulcinj i to zbog toga što druga stavka na sajtu Opštine o poslovima Sekretarijata govori da ovaj Sekretarijat vrši poslove „uređivanja odnosa i obezbjeđenja razvoja snabdijevanja vodom za piće”. Na telefon Sekretara ovog Sekretarijata, Gorana Mustafe, niko se nije javljao iako je radno vrijeme uveliko počelo. Nakon toga sam pozvao opštinsku centralu i na telefon mi se javio neko iz ovog Sekretarijata i odgovorio mi da će se raspitati kod Sekretara za traženu informaciju. Tu se razgovor završio.
Ovaj odgovor me naravno nije zadovoljio te sam krenuo u Korisnički servis JP Vodovod i kanalizacija koji se nalazi u krugu samog preduzeća. Na moje pitanje o informaciji kada će stići pitka voda, službenica na šalteru mi je odgovorila da se radi na otklanjanju kvara.
„Kada će biti otklonjen kvar“, pitao sam, a ona meni kaže „Ne znam“.
„Možete li kontaktirati direktora i pitati ga za informaciju kako bi građani znali šta da očekuju“, nastavljam ja.
Ona odgovori: „Pođite u Upravu i tamo pitajte“.
Nije mi bilo teško da odem. Uspio sam da dođem do sekretarice Direktora Avdiu Fehima. Ona mi je rekla da direktor nije tu. Pitao sam je za istu informaciju i ona mi nije znala odgovoriti.
„Postoji li plan za snabdijevanje građana pitkom vodom u vanrednim situacijama, na primjer u slučaju zemljotresa, poplava i slično. Da li JP Vodovod misli da bi poslije tri dana nedostatka vode mogli da obezbijede pitku vodu na neki drugi način građanima. Da angažuju cistjerne Službe zaštite i spašavanja i da na određenim punktovima u gradu obezbijede pitku vodu i da se o tome obavijeste građani“.
Sekretarica se složila sa mnom, ali nije znala šta da mi odgovori. Kako je moj vapaj kod nje bio uzaludan, jer ona je samo sekretarica Direktora, više nisam ništa pitao.
Flaše koje sam ponio da napunim negdje vodu bile su prazne, ali na povratku kući u naselju Pinješ slučajno sretnem vozilo Službe zaštite i spašavanja kako puni vodom velike bidone u privatnoj kući. Zaustavim se i pitam mogu li natočiti vode, a vatrogasac mi da potvrdan odgovor. Uz put ga pitam ko ga je poslao da puni vodu. Odgovori mi da su oni sami krenuli po gradu, ali po pozivu bez posebnog plana.
Pitam se da li nadležni u gradu znaju tačne informacije koje potražuju građani i razgovaraju li između sebe.
Sačuvao sam račun za pitku vodu koju sam kupio i pokušaću tražiti od JP Vodovod i kanalizacija nadoknadu troškova ili umanjenje računa za mjesec maj, pa da vidim šta će se desiti.

One comment

  1. Svaka vam cast gospodine, neka budu svjesni svi ti u javnim sluzbama a i gradjani da oni rade za njih I njihov novac poreza itd,

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top