Wednesday, July 28 2021
Posljednja vijest

In memoriam – Aleksandar Janinovic: UMRO JE DOAJEN ULCINJSKOG NOVINARSTVA

Aco Janinovic In MemoriamU nedjelju je u Ulcinju u 79. godini umro i sahranjen naš kolega, doajen ulcinjskog novinarstva Aleksandar-Aco Janinović.

Otišao je tiho i spokojno, onako kako je i živio, ovaj mudri i plemeniti čovjek, jedan od plejade starih Ulcinjana, najbolji izdanak stoljetne vjerske i etničke sloge pitomog sela Kruče.

Mi koji smo imali privilegiju da ovih potonjih godina sa njim ispijamo kafu izgubili smo izuzetnog znalca, ugodnog sagovornika i iskrenog savjetnika, čovjeka koji se radovao uspjehu svakog Ulcinjanina.

I koji je cijelog života pomagao mladima: i kao učitelj u školi, i kao rukovodilac u obrazovnim i opštinskim organima i institucijama.

Posebno 80-tih godina 20.v. sa funkcije sekretara Opštinskog komiteta Saveza komunista, dakle najznačajnijeg funkcionera tadašnje svemoćne partije u Ulcinju, spašavajući od sigurnog zatvora na desetine ljudi od optužbi za “iredentizam”.

Kao novinar “Pobjede”, Aco je nastojao i uspijevao tokom devedesetih, da ne bude dio orkestrirane kampanje i halabuke protiv čitavih naroda iako su to od njega tražili tadašnji urednici tog jedinog dnevnog lista u Crnoj Gori.

Na sreću, dio tih tekstova objavljen u dvije knjige (Ulcinjske skice 1 i 2), koje je štampala “Nova Pobjeda”, ostaje njegovo trajno zavještanje i svjedočanstvo o ljudima i događajima u Ulcinju, gradu kojem je nesebično darovao život i ljubav.

Cijenjeni Aleksandre, dragi kolega, naš dobri Ulcinjaninu: hvala ti najljepša na svemu!

Molimo se Samilosnom Gospodu da se smiluje tvojoj plemenitoj duši, a tvojoj časnoj porodici napredak i svako dobro.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top