Tuesday, June 25 2019
Posljednja vijest

In memoriam: UMRO JE PROF. DJON MARDJONOVIC

GjoniProfesor Đon Marđonović je bio profesor filozofije, logike i psihologije u Kotoru i njemačkog jezika u Kotoru i Ulcinju.

Rođen je 03.03.1935. godine u Vladimiru.

Osnovnu školu je završio u Salču kod Ulcinja.

Budući ga roditelji nisu mogli poslati na dalje školovanje, zamolio je tadašnjeg župnika, kasnije nadbiskupa barskog mons. Aleksandra Tokića da pohađa školu za svećenike.

Mons. Tokić ga je najprije poslao barskom nadbiskupu Dr Nikoli Dobrečiću gdje je proveo godinu dana upijajući znanja i razmišljanja ovog uticajnog intelektualca i duhovnika. Istovremeno je pohađao civilnu školu.

Nakog toga odlazi na bogoslovno sjemenište u Rijeku, Pazin i Đakovo, jer su se ove škole počele zatvarati. Nakon sjemeništa upisao je teološki fakultet u Zagrebu. Studirao je zajedno sa pokojnim biskupom Rokom Mirdita, don Tomom Kočovićem i don Franom Markićem.

Nakaon šestog semestra napustio je teologiju na savjet svog duhovnika. Govorilo se da su mu „cipele bile tijesne“. Napolju ga je čekala ulica. Od sveg obrazovanja i odličnih ocjena priznata su mu samo četiri razreda osnovne škole u Saljču. Međutim, nije se predavao. Za godinu dana je položio čitavu osnovnu školu i sve predmete u klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Zatim je upisao filozofiju i germanistiku na Zagrebačkom Univerzitetu. Izdržavao se držanjem časova njemačkog jezika. Novi profesori su takođe primjetili njegov talent. Čuveni književni teoretičar, germanista i romanista Zdenko Škreb davao mu je svoju kancelariju za učenje. Veći pristup knjigama budio je u njemu još veću želju za znanjem. Kada je pobijedio na konkursu za studije u Gracu, profesor Škreb mu je napisao kratko u preporuci: “Čovjek željezne volje”. U Graz-u je studirao danju a radio noću u štampariji Stirija. Nakon Graca je upisao Maksimilijanov Univerzitet u Minhenu. Naročitu inspiraciju je crpio iz njemačke klasične filozofije. Posjećivao je javna predavanja Jozefa Racingera, pape u miru. Fakultet filozofije je završio u prvom roku sa najvišom ocjenom.

Prvo radno mjesto dobio je 1967. godine u kotorskoj gimnaziji kao stipendista opštine Kotor. Predavao je filozofiju, logiku i psihologiju a njemački jezik u školi učenika u privredi. Citirao je rado Kanta u originalu, objašnjavao dihotomiju sein i sollen (biti i trebati), koristio latinske poslovice. Bio je strog, pravedan i nepotkupljiv. Nije poklanjao ocjene, već mu je pomagao da stekne znanje. Na poseban način je poštovao učenike. Ako neko ne bi bio spreman da odgovara, znalo se da mu to može diskretno saopštiti kako bi sačuva obraz pred drugim učenicima.

Kada se 1975. godine vratio u Ulcinj, predavao je samo njemački jezik u osnovnoj školi “Maršal Tito”. Nastavio je sa istom pedagogijom i metodikom: “Keinen Tag ohne Zeile”, glasila je njegova maksima: “Ni jedan dan bez jednog retka“, odnosno svaki dan naučiti barem nešto. Bio je jedan od onih profesora, koji najprije ulaze u kuću, zatim u srce a nikada iz glave.

Nakon odlaska u penziju postao je član Rotary kluba na prijedlog svojih učenika sa kojima je radio na promociji mira i humanosti. Zahvaljujući njima ostavio je dva predavanja o filozofiji i filozofiji i čovjeku. U njima je odbranio svoju tezu da je “najgore što se čovjeku može desiti u životu da ima pogrešno mišljenje o sebi, drugima, svijetu, životu i smrti.

Preminuo je u 83. godini života. Za sobom je ostavio troje djece, Borisa, Brunu i Marinu, devetoro unučadi i hiljade ponosnih učenika.

2 comments

  1. Pastë dritë. Ka qenë mësimdhënësi im para 20 viteve dhe e kujtoj për dashurinë për punën që bënte dhe dëshirën që nxënësit e tij të kejnë sukses. Do na mungojë të gjithëve.

  2. Past drit.
    Gjoni ishte nje arsimtar i dalluar ne shkollen Marshall Tito.
    Ende edhe sot fijalet e gjuhes Gjermane si na i mesoj jan prezente ne memorijen time,sepse edhe nese nuk kishte deshir ta mesoj gjuhen gjermane,arsimatri me spijegimin e ti fantastik ,shum nxensa e mesuan gjuhen gjermane.
    Do te jet edhe do te mbese ne kujtimet e pa harruar ne jeten tim.
    Faleminderit arsimtar Gjon Margjonovic

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top