Saturday, March 6 2021
Posljednja vijest

Institut za javno zdravlje: Privremene preporuke za postupanje i sprovodjenje mjera zastite u turistickom sektoru

Institut za javno zdravljeU svim objektima u hotelijerskom i turističkom sektoru važno je sprovoditi i poštovati opšte mjere za sprječavanje prenosa infekcija.
Svi zaposleni u hotelijerstvu dužni su da poštuju opšte mjere prevencije širenja infekcija dok je na upravama i menadžerima hotela da sprovedu određene administrativno organizacione mjere koje za cilj imaju unaprijeđenje poštovanja preporuka i njihove implementacije u praksi kao i niz mjera koje je Institut predložio poslodavcima a koje se odnose na postupanje sa zaposlenima i njihovim eventualnim obolijevanjem.
Pored ovih, postoji i niz tehničkih mjera koje su od posebnog značaja a prva je obezbjeđivanje adekvatnog i funkcionalnog sistema ventilacije te laka dostupnost osnovnih sredstava za održavanje lične higijene gostiju i zaposlenih (tekuće vode i sapuna) kao i sredstava za dezinfekciju ruku i radnih površina.
Takođe je potrebno obezbjediti adekvatnu količinu:
• − toplomjera
• − papirnih maramica
• − papirnih ubrusa za ruke
• − hirurških maski
• − rukavica za jednokratnu upotrebu
• − vreća za smeće
• − rastvora za dezinfekciju površina
• − sredstava za održavanje higijene prostora i dezinfekciju velikih površina
• − dispenzora sa sredstvima za dezinfekciju ruku

S obzirom na trenutno dostupne podatke, turisti kao i svi gosti hotela, ne predstavljaju rizik sve dok god ne pokazuju simptome respiratorne infekcije iako ima indicija da je uloga oboljelih sa blagim simptomima veća nego što se inicijalno mislilo.
Kada se radi o neophodnim postupcima i procedurama, one se na ovom nivou znanja i obolijevanja ne razlikuju od postupaka namjenjenih za oboljele od sezonskog gripa. Samim tim treba insistirati na pooštravanju mjera čišćenja i dezinfekcije zajedničkih prostorija, soba i sanitarnih čvorova, te postaviti adekvatna obavještenja i postere Instituta za javno zdravlje i drugih zdravstvenih ustanova kako postupati.
Za slučaj pojave simptoma kod gostiju, hotel treba imati spreman sopstveni plan postupanja i komunikacije u kojem ključni elementi treba da budu:
– obavještenje gostima šta da rade u slučaju pojave simptoma (tzv. „Dear guest letter“) gdje se akcenat mora staviti na kontaktiranje posebno određenog zaposlenika hotela koji će onda:
o obavijestiti nadležnog ljekara i/ili epidemiologa
o osigurati izolaciju osobe u sobi
o omogućiti osobi sa simptomima sav potreban komfor: dostavu hrane, lijekova, te pružanje zdravstvene pomoći bilo u sobi ili u najbližem domu zdravlja

Ovakva obavještenja i planovi čine da se i gosti zaposleni osjećaju sigurnije.
Informisanje zaposlenih te nabavka i podjela lične zaštitne opreme doprinose sveukupnoj organizaciji postupanja i njegovom nesmetanom (mirnom) sprovođenju, čime se sprječavaju situacije širenja panike.
Pravilno planiranje, zajedno sa učinkovitom prevencijom i informisanjem gostiju i zaposlenih, osigurava najniži mogući rizik od širenja infekcije i dodatno obezbjeđuje zaštitu zdravlja gostiju i osoblja, ali i pravilno funkcioniranje hotela.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top