Sunday, June 16 2019
Posljednja vijest

Institut za medije: PROMOCIJA KODEKSA NOVINARA/KI CRNE GORE

Poštovanje pretpostavke nevinosti i načela 9 Kodeksa novinara/ki Crne Gore je tema trećeg spota u okviru kampanje promocije kodeksa, kojom se obraćamo građanima s ciljem da ih upoznamo sa etičkim standardima i da ih ohrabrimo da od medija traže poštovanje istih. Kodeks novinara/ki Crne Gore detaljno razrađuje principe izvještavanja o istražnim i sudskim procesima, te kriminalu kako niko ne bi bio obilježen i kažnjen, s društvenog aspekta, prije presude suda.

Mediji ne smiju presuđivati. Niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno”, je poruka videa kojim ukazujemo na načelo kodeksa koji obavezuje novinare i medije da kada izvještavaju o istražnim i sudskim postupcima uvažavaju pretpostavku da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. Novinar ne smije u izvještavanju prejudicirati ishod sudskog postupka. Ovo vrijedi čak i u slučajevima kada je krivica očigledna za javnost, ukazuje Kodeks novinara/ki Crne Gore.


“Portretisanje ličnosti kojim se prejudicira njen karakter, kao i optužba na njen račun narušavaju ustavni princip zaštite ljudskog dostojanstva. Cilj izvještavanja iz sudnice ne smije biti da se okrivljeni kazni sa društvenog aspekta tako što će mediji biti korišćeni kao sredstvo javnog posramljivanja osobe”, smjernice su našeg kodeksa i orjentir prilikom izvješatavanja o istragama, sudskim postupcima, kriminalu.

Kampanja promocije kodeksa je dio projekta “Respekt – za podizanje etickih standarda i povjerenja građana u etičke medije”, koju Institut za medije realizuje u partnerstvu sa Mirovnim institutom iz Ljubljane i Mrežom za etičko novinarstvo iz Londona, a uz podršku Delegacije EU u Podgorici i Ministarstva javne uprave.

Produkciju TV spotova uradila je produkcijska kuća “Media Terra” i kreativni tim na čelu sa rediteljem i scenaristom Danilom Marunovićem.

Kampanju su medijski podržali RTV Crna Gora, Prva TV, RTV Nikšić, RTV Budva, RTV Cetinje, Novinska agencija Mina, Radio Berane, portali Fos Media, CdM-Cafe del Montenegro, PCNEN (Prve crnogorske elektronske novine), Sindikat medija, portal Roditelji.me, portal UL-info.

Zahvaljujemo medijima i kolegama što su prepoznali društveni značaj kampanje i podržavaju je.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top