Tuesday, March 26 2019
Posljednja vijest

IPA CG-Kosovo: EU CE JOS VISE POMAGATI U BUDUCNOSTI

IPA“Konkretni i vidljivi rezultati ranijih projekata između Crne Gore i Kosova, koji su doprinijeli sveobuhvatnom razvoju pograničnog područja, potvrđuju uspješnost koncepta prekogranične saradnje”, kazao je ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović, na završnoj konferenciji za IPA program Prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2011-2013. koja je u petak održana u Podgorici.

On je istakao da je u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2011-2013 sprovedeno 9 projekata, ukupne vrijednosti 3,7 miliona eura, koji su značajno doprinijeli ostvarivanju konkretnih programskih ciljeva, uključujući i ekonomski razvoj programskog područja, zaštitu njegovog biodiverziteta i promociju održivog korišćenja prirodnih resursa, s posebnim akcentom na poljoprivredu, šumarstvo i turistički razvoj.

Zamjenik ministra administracije lokalne samouprave Kosova, Bećir Fejzulahu, poručio je da su ovi projekti doprinijeli promjeni načina razmišljanja i rada svih aktera, budući da su preduzeli odgovarajuće mjere da efikasnije obavljaju svoj posao u cilju postizanja ekonomskog rasta.

Šef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Herman Špic rekao je da je EU zadovoljna jer je doprinijela poboljšanju kvaliteta života u pograničnom području, kroz podršku projektima.

Za period 2014‐2020. opredijeljeno je 10 miliona eura za saradnju Crne Gore s Kosovom.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top