Wednesday, July 15 2020
Posljednja vijest

Ismet Karamanaga: STARI GRAD TREBA VISE PAZNJE I ULAGANJA

 

Kalaja, Stari gradNa inicijativu mladih Starog grada spontano je došlo do velike akcije čišćenja i uklanjanje rastinja sa puteva i javnih površina dijelova Starog grada.

Na mnogim mjestima, posebno sa donje strane bilo je izuzetno teško i poprilično rizično.

Na tom mjestu je nakon zemljotresa 1979. godine došlo do obrušavanje stijenske mase koja će tako i ostati sve do nekog drugog potresa, bez obzira što mi još iz tih vremena pa do danas ukazujemo da je potrebno da se tu dograđuju zidine i da se ona učvrsti.

Međutim, ostalo je samo na izradi projekta.

Pored brojnih infrastrukturnih problema, Starom gradu je potrebno unijeti novi duh, obnovom i izradom nove kaldrme, koja je još uvijek u obećanjima.

Postojeća kaldrma je nepodesna za normalno kretanje, i podsjećam da je rađena od kamena sa porušenih kuća nakon zemljotresa 1979. godine.

Dio kaldrme od ulaza u Stari grad sa gornje strane sa novom infrastrukturom pa do kuće porodice Šabani je uradila, na inicijativu Udruženja “Kalaja” i potpise većine građana Ulcinja 2006. godine američka organizacija IRD, uz dobrovoljne priloge stanovnika Starog grada i pomoć Opštine Ulcinj.

Dakle, u Starom gradu je postojalo i još uvijek postoje inicijative i napori da se on revitalizuje i obnovi, međutim bez pomoći šire društvene zajednice većim ulaganjima to naprosto nije moguće. Ovakve inicijative su dobrodošle, ali nedovoljne.

Potrebno je da se ovaj dragulj naše impozantne kulturne baštine revitalizuje i u potpunosti sačuva za nas i za generacije koje će doći poslije nas.

2500 godina duge pisane istorije i brojne generacije to svakako zaslužuju.

Na samom kraju , Društvo prijatelja Starog grada Kalaja podržava akciju mladih u Starom gradu.

Mi istovremeno molimo kompetentne organe naše Opštine da se više pozabave Starim gradom i da više ulažu u ovaj jedinstveni prostor od nacionalnog značaja, urbanu cjelinu koja je nastanjena hiljadama godina, koja je naš simbol i velika razvojna šansa. Mi svakako pohvaljujemo kompetentne organe, posebno Komunalno preduzeće i njihovu službu koja je popravila većinu stubova javne rasvjete i koji su učestvovali u toj akciji.

One comment

  1. Profesore veoma lako, novac od Opština joj Lokala koji se izdaju Na podnoziju starog grada, Izdati veliku skelu za lijepi kulturni plazni bar, MORSKO DOBRO novac od toga morskog zla morati ostaviti u ulcinju, da se sa njime posumjava borova suma, staza ili biciklisticka pud maslinjaka, stari grad I da ne nabrajam, sve to Moze Ulcinj sam sam izgraditi svojim novcem, sad ima inteligentne omladine koja voli svoj grad, Ukljuci ti njih promijeniti menadment grada, Ulcinj Moze sam svoje projekte da izradjuje popravlja kvalitet zivota gradjana I turista

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top