Wednesday, September 30 2020
Posljednja vijest

Istorija: HAMDIJA SAHINPASIC BIO IMAM U ULCINJU, ZNAO I ALBANSKI

 

Hamdija SahinpasicJedan od najvećih baštinika bošnjačkog usmenog pjesništva, Hamdija Šahinpašić, je dio svog života proveo u Ulcinju.

Naime, nakon završenog školovanja na Velikoj medresi kralja Aleksandra u Skoplju, ovaj rođeni Pljevljak je došao u Ulcinj gdje je službovao do 1941. godine.

Ovaj tihi, vrijedni i nenametljivi čovjek je znao nekoliko jezika, pa je mogao istim osjećajem i ljepotom melosa otpjevati na bosanskom, albanskom, makedonskom, ali i turskom jeziku. Osim teksta, znao je i melodiju, što je velika odlika ovog narodnog pjevača.

Hamdija je cijeli svoj život posvetio prikupljanju izvornih lirskih narodnih pjesama-sevdalinki, koje je na naročit način i interpretirao. Sakupio je i sačuvao od zaborava oko 2.000 lirskih pjesama. Zapisivao je riječi i melodije i na taj način sačuvao ogromno blago.

Njegova izuzetna zaostavština još čeka detaljno proučavanje i publikovanje. Uvjeren sam da bi nešto interesantno tu moglo da se pronađe i za Ulcinj, u gradu koji njeguje sevdalinku već stoljećima. (M.C.)

One comment

  1. Tisko Skoric

    Tafi, a gdje he arhiva tih stihova Sahihpasica. fala. Sve naljepse familji, daju i ujni, Valjboni!
    Hiderllez Mubarak

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top