Tuesday, January 19 2021
Posljednja vijest

Istorija: SKENDERBEG IMAO KUCU U ULCINJU

 

skenderbeuNakon oslobođenja Kruje (1443.), Đerđ Kastrioti Skenderbeg je saopštio da je nasljednik Balšića i da želi da ima vlast nad krajevima kojima su oni vladali.

Prijestonica Balšića je bio Ulcinj, kojim je od 1421. do 1571. godine upravljala Mletačka imperija.

Skenderbeg je uspio da zavlada Šenđinom, a u Ulcinju je imao kuću, koju su nakon njegove smrti 1468. godine, naslijedili njegovi rođaci.

One comment

  1. Prof. Dr Kaplan BUROVIĆ, akademik

    Skenderbeg je nacionalni heroj Albanije, koji se i pogrešno i namerno tretira kao nacionalni heroj Albanaca. Albanski istoričari, postojeći na ekstremne nacionalističke i šovinisitičke, rasističke pozicije, za sve ličnosti iz Albanije pretendiraju da su i po nacionalnosti Albanci. Tako i za Skenderbega, za koga znaju sasvim dobro da nije bio Albanac, već Srbin, i po ocu Ivanu, i po majci Vojsavi. Pre godinu dana priznao je to sred Tirane njihov istoričar Paskal Milo, koji kaže Albancima: “Nema zašto da vas iritira to što je Skenderbeg bio Srbin !”
    Otac Skenderbega, gospodar Kruje u Srednjoj Albaniji, bio je vazal srpskog gospodara i, kao takav, zajedno sa Skenderbegom odazvao mu se za ratni pohod na Skadar i Ulcinj, protiv Mletačke Republike, koja ih je bila okupirala. Sin Skenderbega, Ivan, oženio se Irenom, kcerkom srpskog despota Brankovica.

    Citaoci ovog sajta treba da prethodno znaju ovo, da bi ispravno razumeli ono što im je rečeno o kući Skenderbega u Ulcinj. Inače, bez ovoga, shvatili bi to kao običnu veliko-albansku antinaučnu i ekstremno nacinaističku propagandu, koju su oni činili i čine dan-danas.

    Figura Skenderbega, kao i mnoge druge figure iz istorije Albanije (!) i albanskog naroda, treba da se iskoriste za međusobno razumevanje i zbliženje našh naroda, srpsko-crnogorskog i makedonskog sa albanskim narodom Albanije i njene dijaspore kod nas. Preko naučne istine – k mirnom suživotu !

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top