Thursday, April 9 2020
Posljednja vijest

Izlozba ucenika u Centru za kulturu: PORUKE TOLERANCIJE SLIKANE SRCEM

 

IMG-693e76e20c7e11d44c56246597368892-VU okviru ovog projekta „Djeca Ulcinja – promoteri tolerancije različitosti“, u utorak je u Galeriji Centra za kulturu održana izložba na temu MOJ GRAD – GRAD TOLERANCIJE“, u tehnici po izboru.

Na likovnom konkursu koji je imao za cilj da kroz kreativne radove djece osnovnoškolskog uzrasta širi poruke solidarnosti, tolerancije, uvažavanje različitosti, dijaloga i nenasilja u našoj zajednici, bilo je preko 100 radova učenika osnovnih škola na teritoriji opštine Ulcinj od VII – IX razreda i škole “Đerđ Kastrioti Skenderbeu” iz Ostrosa.

Dodijeljene su nagrade za prvo, drugo i treće mjesto, a stručni žiri je uručio diplome i najboljim mentorima.

Na otvaranju izložbe su govorili potpredsjednica Opštine Ulcinj Hadidža Đoni, direktorka Gradske biblioteke Ardita Rama, pomoćnik direktora OS “Maršal Tito” Đorđe Dabović, pedagog Ardita Kovačević i izvršni direktor NVO “Novi Norizont” Nazif Velić.

Projekat „Djeca Ulcinja – promoteri tolerancije različitosti“ realizovao je NVO „Novi Horizont“ u saradnji sa Gradskom bibliotekom Ulcinj i Osnovnom školom „Maršal Tito“, uz podršku Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Opšti cilj projekta bio je da se u multikulturalnoj sredini kakva je Ulcinj, djeci u osnovnim školama pruži prilika da razvijaju toleranciju prema različitostima i svijest o pripadnosti, čuvanju i poštovanju drugih i drugačijih vrijednosti.

Specifični ciljevi ovog projekta su:
♦ Vaninstitucionalna edukacija 30 djece promotera tolerancije različitosti i nenasilja;
♦ Upoznavanje djece sa vrijednostima kultura u njihovom okruženju;
♦Uspostavljanje direktnih kontakata djece iz urbanog područja sa djecom iz škola ruralnog područja;
♦Izgradnja kvalitetne saradnje između NVO, osnovnih škola i javnih institucija u lokalnoj zajednici;
♦ Podsticanje medija na informisanje o značaju obrazovanja djece o toleranciji i nenasilju;
♦ Podsticanje djece na razvoj estetskih vrijednosti i cjeloživotnog učenje kako u formalnom, tako i u neformalnom obrazovanju.

Pored edukativnog programa koji uključuje 8 interaktivnih radionica, učenici će učestvovati i u studijskim posjetama koje će se organizovati u obrazovnim ustanovama i objektima kulturne baštine na području opštine Ulcinj i Bar; zatim će učestvovati u pripremanju i realizaciji likovne izložbe svojih vršnjaka kao i u snimanju kratkog filmskog materijala za promovisanje tolerancije i nenasilja u školama.

Ovim projektom polaznici projekta, učeći u timskom radu sa drugima i drugačijima, na kreativan način:

  • razvijaju razne vještine(komunikacija, aktivno slušanje i refleksije, saradnja, empatija i saosjećanje, kritičko mišljenje i rješavanje problema, medijacija, pregovaranje i transformacija sukoba),
  • stiču znanja(prepoznavanje predrasuda, sadržaj vezan za različite kulture, rase, rodnu ravnopravnost, religiju, ljudska prava, međunarodno pravo),
  • stvaraju stavove(samopoštovanje, saosjećanje, tolerancija i uvažavanje različitosti, uvažavanje ljudskog dostojanstva, interkulturalno razumijevanje, socijalna odgovornost, solidarnost, brižnost).

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top