Friday, May 29 2020
Posljednja vijest

Javna uprava po EU standardima: DA SLUZI GRADJANIMA I MANJE KOSTA

art-2-admpubU Strategiji proširenja Evropska komisija definiše preporuke državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo po principu „prvo fundamentalna pitanja“ (fundamentals first“), a koja se odnose na tri osnovna stuba procesa proširenja i obuhvataju: reformu javne uprave, vladavinu prava i ekonomsko upravljanje.

Reforma javne uprave je na prvom mjestu, jer od nje sve drugo zavisi. Ona uređuje sistem javnih i državnih službi, obezbjeđuje kompetentne kadrove i efikasno usmjeravanje sredstava i pružanje usluga. Mora da bude izgrađena na efikasnim principima da bi bila kompatibilna i osigurala standard dobre uprave kakav imaju članice EU.

U svim izvještajima EK se navodi da javna uprava u Crnoj Gori još uvijek nije funkcionalna u smislu dostizanja standarda evropskog administrativnog prostora. Zato je u proteklom periodu najviše pažnje posvećeno jačanju administrativnih kapaciteta institucija u cilju da javna uprava postane učinkovitija, efikasnija, odgovornija, da služi građanima na bolji način, da manje košta i da radi na osnovu transparetnijih i otvorenih procedura.

Da bi se ova vizija ostvarila prošle godine u junu je donijet Program reforme upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori. Jer, to je glavna smjernica reformama za period do 2020. godine u ovoj oblasti kako bi se ojačao pravni i institucionalni okvir za upravljanje javnim finansijama u skladu sa standardima EU. Navedeno je da Program treba da predstavlja efikasno oruđe kako bi se učinilo da ono što imamo, efikasno i svrsishodno rasporedimo kroz korišćenje javnih resursa i unaprijeđivanje usluga koje pruža državna uprava. To svakako podrazumijeva povećanje transparentnosti i ukupne funkcionalnosti upravljanja javnim finansijama uz ispunjenje neophodnih uslova za pristupanje EU.

 

Stoga, čitav ovaj posao nipošto nije lak i jednostavan, ali je zbog uspostavljanja kvalitetnijeg sistema, sve ovo neophodno uraditi i kroz ostala otvorena poglavlja realizovati u narednim godinama u pregovaračkom procesu kako bi se postigli željeni efekti.

Prve ocjene iz Brisela dobićemo 29. maja kada bude objavljen godišnji izvještaj o napretku Crne Gore.

Tekst je urađen u sklopu projekta „Javni novac za javno dobro“ koji realizuje NVO „Novi Horizont“ u sklopu Programa za civilno društvo i medije: Podrška regionalnim tematskim mrežama organizacija civilnog društva – „OCD kao ravnopravni partneri u procesu monitoringa javnih finansija” a koji se sprovodi na nivou Zapadnog Balkana uz finansijsku podršku Evropske unije. Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost autora i ni na koji način ne odražava stavove donatora.

Logo za disclaimer

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top