Saturday, July 11 2020
Posljednja vijest

Jevric: VRIJEME JE DA I U CRNOJ GORI LJUDSKO PRAVO NA VODU ZASTITIMO USTAVOM

 

Goran Jevriq, Goran Jevric“Crna Gora mora biti svjesna ove svoje strateške prednosti i bogatstva sa kojim se mora održivo i strateški upravljati. Ovo posebno uzimajući u obzir i primjer Slovačke i Republike Slovenije, koje su u svoj ustav, kao najviši pravni akt, uvrstile pravo na pitku vodu, kao neprikosnoveno pravo svojih građana”, izjavio je direktor Regionalnog vodovoda “Crnogorsko primorje” Goran Jevrić.

Prema njegovim riječima, klimatske promjene su evidentne i pogađaju svijet. “U sve izraženijim i dužim sušnim periodima koji nas očekuju u bliskoj budućnosti nedostatak vode biće itekako izražen, pa bi korišćenje tako minimiziranih količina vode u razne svrhe, bez adekvatne ustavne zaštite, rezultovalo potencijalnom ekološkom i demografskom katastrofom”, rekao je Jevrić.

Slovenački parlament je nedavno ustavnim amandmanom proglasio pravo na pitku vodu osnovnim ljudskim pravom. Time se praktično onemogućava privatizacija u ovoj oblasti, jer će izvorima i drugim vodnim resursima moći da upravlja samo država, objavili su slovenački mediji.

Direktor Regionalnog vodovoda je uvjeren da bi ovakav pristup učinio apsolutno održivim sve mjere za zaštitu ovog najvažnijeg prirodnog resursa koji će u budućnosti biti najvrijedniji i od kojeg će zavisiti opstanak mnogih država i naroda.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top