Monday, July 16 2018
Posljednja vijest

JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“: ZA MANJE OD DVA MJESECA REALIZOVANE PREPORUKE DRI

slavina-cesma-voda-bez-vode-prinudna-naplata-duga-vode-prokuplje-1328585176-40275Od ukupno 36 preporuka, Javno preduzeće je realizovalo ili je zbog prirode aktivnosti u postupku realizacije 33 preporuke, pri čemu su 3 preporuke neprimjenjive jer nijesu u saglasnosti sa Međunarodnim računovodstvenim standardima koje preduzeće mora poštovati, a što nadležni kolegijum DRI nije uzeo u obzir, uprkos argumentaciji Javnog preduzeća koja je dostavljana i tokom revizije i prilikom dostave komentara na Preliminarni izvještaj DRI; Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i eksterne revizorske institucije su potvrdile ispravnost stava i poslovne politike Javnog preduzeća „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“.

 Upravni odbor Javnog preduzeća „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ je na sjednici održanoj u proširenom sastavu, u prostorijama Ministarstva održivog razvoja i turizma, razmatrao Izvještaj Državne revizorske institucije o reviziji godišnjeg finansijskog izvještaja ovog Javnog preduzeća za 2016. godinu, kao iPlan aktivnosti za sprovođenje preporuka izdatih u Izvještaju o reviziji koje su do 25. septembra 2017. godine u potpunosti realizovane i ispoštovane, što je u svom izvještaju potvrdila Radna grupa zadužena za realizaciju i monitoring primjene preporuka. Na sjednici je iskazana zahvalnost revizorskom timuDržavne revizorske institucije koji su izradili 36 preporuka čijom će se primjenom u najvećem dijelu poboljšati i dodatno podići nivo poslovanja Javnog preduzeća. Konačni izvještaj DRI Javno preduzeće je dobilo 27. jula 2017. godine, a Radna grupa koju je preduzeće formiralo u cilju utvrđivanja i sprovođenja koraka u odnosu na dostavljeni izvještaj, svoj zadatak je završila 25. septembra 2017. godine i u svom izvještaju konstatovala da je preduzeće završilo sa aktivnostima na primjeni 33 od 36 preporuka DRI, pri čemu 3 preporuke nijesu u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardima koje Javno preduzeće mora primjenjivati zbog saradnje sa Svjetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i drugim međunarodnim finansijskim institucijama.

Posebna pažnja Upravnog odbora je bila usmjerena na direktne razloge izražavanja negativnog mišljenja na godišnji finansijski izvještaj Javnog preduzeća za 2016. godinu, a koji se odnose na tumačenje oevidentiranju amortizacije kreditaMeđunarodnog udruženja za razvoj (International Development Association – IDA – dijela grupacije Svjetske banke), kao i na način evidentiranja troškova sanacije cjevovoda na dionici PK „Tivat“ – PS „Podkuk“. Ustanovljeno je da argumentacija, koja je po oba pitanja iznijeta od strane predstavnika ovog preduzeća tokom trajanja revizije, nije bila adekvatno razmatrana od strane nadležnog kolegijuma DRI i pored urgencija upućenih od strane Ministarstva finansija ali i Javnog preduzeća „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“po prijemu preliminarnog izvještaja o reviziji.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top