Wednesday, July 28 2021
Posljednja vijest

JP Regionalni vodovod: I HERCEG NOVI SE SPAJA NA SISTEM

 

Građevinski radovi na spajanju opštine Herceg Novi na Regionalni vodovod počeli su u godini u kojoj se obilježava decenija od početka isporuke vode za piće opštinama na Crnogorskom primorju. Postavljanjem cjevovoda završava se prva faza radova izgradnje ovog sistema.

Tekuća godina je godina razvoja Regionalnog vodovoda, jer je pored projekta spajanja Herceg Novog vrijednog oko 2 miliona eura, zahvaljujući podršci Vlade Crne Gore i saradnji sa Upravom za saobraćaj Crne Gore, raspisan međunarodni tender vrijednosti 40 miliona eura za izgradnju modernog bulevara na potezu od Jaza do Tivta i drugog cjevovoda Regionalnog vodovoda kojim se povećava kapacitet sistema za opštine Tivat, Kotor i Herceg Novi sa do sada raspoloživih 330 na oko 750 litara u sekundi.Regionalni

Generalni direktor Direktorata za komunalni razvoj u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Dragan Asanović je iskazao zadovoljstvo početkom radova i istakao: ,, Povezivanje opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem predstavlja samo prvi u nizu razvojnih projekata koje Regionalni vodovod  planira u predstojećem period uz punu podršku Ministarstva i Vlade Crne Gore. Treba istaći da turbulentni period koji je iza ovog Preduzeća, ni u najmanjoj mjeri nije uticao na dinamiku realizacije razvojnih projekata, o čemu svjedoči današnji početak radova. Spajanjem Herceg Novog na sistem regionalnog vodosnabdijevanja će u potpunosti opravdati njegov naziv”.

Direktor JP “Regionalni vodovod” Goran Jevrić je istakao „da je Vlada Crne Gore tokom 2019. godine obezbijedila državne garancije od 24 miliona eura za realizaciju razvojnih projekata, koje će Regionalni vodovod, uz kreditnu podršku EBRD, realizovati za potrebe opština Herceg Novi, Tivat, Bar i Ulcinj.

“Prije deset godina sve poslove projektovanja i građenja Regionalnog vodovoda su dominantno radile inostrane kompanije, da bi danas, što želim sa posebnim zadovoljstvom da potenciram, sve radove povezivanja Herceg Novog na regionalni vodovodni sistem realizovale kompanije iz Crne Gore: od projektovanja i revizije, do izvođenja radova i nadzora nad radovima. Sve ovo je potvrda da se Crna Gora posljednjih 10 godina izuzetno razvila i promijenila na bolje, a naše kompanije mogu konkurentno i uspješno da se takmiče sa evropskim kompanijama na međunarodnim tenderskim postupcima, uz zadovoljenje standarda odgovornog poslovanja” – istakao je direktor Jevrić.

Od 29. septembra 2019. godine, kada je po četvrti put raspisan tender i to po procedurama EBRD, realizovani su brojni administrativni poslovi do okončanja tenderske procedure i potpisivanja ugovora sa bankom i izvođačem radova, uz značajnu podršku koju je Regionalni vodovod imao i od opština Herceg Novi i Tivat.

“Opština Tivat je u pripremnoj fazi pružila veoma važnu administrativnu i logističku podršku za uspješan razvoj ovog važnog projekta u prvom redu za Herceg Novi ali I Tivat. U saradnji sa EBRD, Opština Tivat će do 2024. godine realizovati projekat “Tivat 100%” što znači da će biti obezbijeđeno vodosnabdijevanje i kanalizaciona mreža i za sva ruralna područja na na tivatskoj teritoriji”, rekao je predsjednik Kusovac.Regionalni 2

Potpredsjednica opštine Herceg Novi Danijela Đurović je istakla„ Zadovoljstvo nam je da vidimo da se napokon otpočinje realizacija projekat povezivanja Herceg Novog na Regionalni vodovod, posebno ako imamo u vidu da gradjani Herceg Novog već decenijama izdvajaju sredstva za ovu namjenu. Iako Herceg Novi već nekoliko godina ima uredno snabdjevanje vodom iz Bilećkog jezera, kao i sopstvenog izvorišta Opačica, dodatne količine vode iz Regionalnog vodovoda mogu omogućiti alternativni pravac snabdjevanja i dodatnu sigurnost. Svakako da je naš prioritet dovodjenje vode na poluostrvo Luštica gdje se pored potreba lokalnog stanovništa planira i izgradnja značajnih turističkih kompleksa i dodatne količine vode će upravo biti namjenjenje za ovo područje. Podsjetiću da je još decembra 2013 godine potpisan sporazum o realizaciji projekta povezivanja Opštine Herceg Novi na Regionalni vodovod, koji je ispred Opštine Herceg Novi potpisao tadašnji predsjednik opštine Dejan Mandić. Danas smo u prilici da prisustvujemo i otpočinjanju gradjevinskih radova na povezivanju Herceg Novog što otvara nove investicione mogučnosti i grada, a posebno poluostvra Luštica. U toku je finalizacija projekta vodosnabdjevanja poluostrva Luštica procjenjene vrijednosti 7,8 mil. eura koji će zajednički realizovati Opština Herceg Novi i Vlada Crne Gore i koji će biti povezan upravo na novu trasu Regionalnog vodovoda.Zadovoljstvo mi je da vidim da i pored svih prepreka, ono što smo planirali tada, danas i realizujemo”.

Za potrebe priključenja opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem neophodno je izgraditi 3,2 km cjevovoda prečnika 500 mm na potezu od prekidne komore Tivat do Opatova, nakon čega će građani Herceg Novog koji žive na rivijeri od Svete Neđelje do Zelenike dobiti 130 l/s vode za piće iz sistema regionalnog vodovodnog sistema. Posebno je važno istaći da će i hercegnovski dio poluostrva Luštica dobijati 70 litara u sekundi, čime će ovaj projekat dodatno unaprijediti ambijent za realizaciju turističkih projekata i na tom dijelu opštine Herceg Novi.

Na tenderu EBRD za izvođača radova je odabrana za za oko 800.000 eura povoljnija ponuda Konzorcijuma „Indel Inženjering-Ramel-Civil Engineer“ iz Podgorice za ukupan iznos od 1.834.096,49 EUR sa PDV.

Predstavnik konzorcijuma, Aleksandar Čvorović je izjavio da je konzorcijum svjestan odgovornosti za kvalitet i dinamiku izvođenja radova, te da će nastojati da radove završi u najkraćem roku.

I pored problema sa korona virusom konzorcijum je  obezbijedio sav potrebni cijevni materijal kao i najsavremeniju opremu za ugradnju.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top