Saturday, January 23 2021
Posljednja vijest

Kako sacuvati vodno bogatstvo: JEDAN OD USLOVA PREKOGRANICNO POVEZIVANJE

Regionalni Vodovod„Na planeti se koristi svega 0,8 % ukupnog vodnog bilansa, ali je problem raspoloživost vode, pošto je najveća količina neupotrebljiva jer je u lednicima. Većina zemalja je u stanju vodnog stresa, čemu značajno doprinosi i povećanje korišćenja vode u industrijske svrhe, što je sedam puta povećalo potrošnju. Danas imamo 15 puta veće potrebe za vodom i to je eksponencijalni rast koji će sve više prouzrokovati vodni stres u pojedinim djelovima planete“, istakao je prof. dr Zoran Stevanović.

On je na Devetoj Konferenciji o ekonomiji „Sinergija-ključ uspjeha Regiona“, koju je organizovao Regionalni vodovod Crnogorskog primorja rekao da je Crna Gora jedan od lidera po raspoloživosti voda, naročito ako se navode podaci po stanovniku, ali da je već sada, prekograničnim povezivanjem, potrebno je raditi na prevenciji problema njenog nedostatka.

Na ovom skupu je istaknuto da tome značajno doprinose projekti međugranične saradnje.

Vladimir Taušanović, potpredsjednik Međunarodnog udruženja vodovodnih preduzeća u slivu rijeke Dunav (IAWD), osnovanog sa misijom očuvanja vodnih resursa u zemljama sliva ove rijeke, navodi da je voda osnov života, te je stoga proglašena za ljudsko pravo. „Voda postaje sve važniji resurs bez kojeg se ne može ići u dalji razvoj“, smatra Taušanović. Prema njegovim riječima, naši resursi su u velikoj mjeri iskorišćeni. „Sada koristimo resurse koje ima jedna i po planeta. Najrazvijeniji troše najviše, i to na račun nerazvijenih. Glavno je pitanje kako ćemo se nositi sa svim tim izazovima, a jedan od njih je i vodni stres“, kazao je on.

Saopštio je da se od ukupnih količina vode 70 % iskoristi za proizvodnju hrane, 20 % za industriju, a svega 10 % za snabdijevanje stanovništva. Za proizvodnju kilograma čokolade potrebno je obezbjediti 17.000 litara vode. „Region ima dovoljno resursa, ali to ne znači da ne moramo da ih koristimo ravnomjerno, racionalno i predamo generacijama koje će doći. To treba da bude naša misija“, rekao je Taušanović. Izazov predstavljaju gubici na mreži koji iznose od 30 do 60 odsto zavisno od države. „To je čisto bacanje resursa. Trudimo se da nađemo rešenja za unapređenje infrastrukture i dovođenje gubitaka na nivo ispod 20 odsto. U najrazvijenijim zemljama oni iznose ispod 10 %, tj. ispod 5 %“, rekao je Taušanović.

Izazov je i upravljanje otpadnim vodama, koje je neophodno preraditi i prečistiti prije nego se puste u prirodu, jer ćemo, u suprotnom, biti zagađivači. „Crna Gora ostvaruje vidan napredak u ovoj oblasti. Za razvoj turizma potrebno je uredno vodosnabdijevanje i tretiranje otpadnih voda kako bi priroda ostala netaknuta“, naveo je on.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top