Friday, January 22 2021
Posljednja vijest

“Katimerini”: KNJIGA SESTARA BIBEZIC NAJLJEPSA PROMOCIJA ULCINJA I CRNE GORE

 

BibezicPrilog u nedjeljnom podlisku “Ταξίδια”, najtiražnijeg grčkog lista “Katimerini” o kulturi, kuhinji i istoriji Zapadnog Balkana, uključio je i rad sestara  Bibezic iz Ulcinja!

Putešestvije po zemljama zapadnog Balkana počeli smo u Crnoj Gori iz glavnog grada Podgorice.
Obišli smo mnoge gradove od Podgorice, Ulcinja, Prištine,Tirane do Skoplja. Sva ova mjesta u kojima smo bili i okolna sela kroz koja smo prošli povezuje hrana i sličnost i različitost njihove tradicionalne kuhinje. Ovdje na Balkanu bi hranu mogli nazvati i “diplomatskim” sredstvom.

Diplomatskim” sredstvom koji povezuje ljude, hranu naziva Dženana Bibezić, diplomata, koja je sa svojom sestrom Adaletom izdala prvu knjigu recepata grada Ulcinja, odakle je i njihovo porijeklo.

Godinama su skupljale tradicionalne recepte, po kojima su hranu spremale njihove bake, majka, ujne, strine i rođake.

Kada su skupili recepte ove dvije sestre su marljivo svakog vikenda tokom više od dvije godine pripremali hranu na osnovu tradicije ulcinjskog kraja i slikavale fotografiju po fotografiju svakoga jela.

Pripremali su i snimali, supe, corbe, salate, soseve, meso, ribu, slatkiše…

Prezentirali su od lokalnog načina spremanja “Japraka” do čisto ulcinjskog jela “Pijetao u tijestu’ i jedno slatko od divljeg šipka, koje se na grčkom jeziku naziva Αγριοτριανταφυλλιά (divlja ruža).

Krajnji ishod njihovog napornog rada je izdavanje zbirke od 133 recepata pod nazivom “Tradicionalna babina kužina“.

Ne samo što je knjiga vrlo brzo bila “razgrabljena” od ljubitelja starih recepata, već su sestre Bibezić, kao lični poklon kolegama diplomatama na najljepši način promovisali svoj kraj i svoju državu Crnu Goru.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top