Saturday, November 28 2020
Posljednja vijest

Koalicija 27: NIJEDNA KONKRETNA MJERA NA SOLANI NIJE SPROVEDENA

SolanaProglašenje, a zatim i efikasno upravljanje zaštićenim prirodnim dobrima, srž je očuvanja biodiverziteta, pa samim tim i ekosistemskih usluga. Snabdijevanje hranom, čistom vodom, zaštita od erozije, poplava, ublažavanje i prilagođavanje na klimatske promjene, samo su neke od usluga koje dobijamo od prirode. Nažalost, uprkos njenom nemjerljivom i esencijalnom značaju, zaštita prirode u Crnoj Gori i dalje ostaje marginalizovana, poručili su iz Koalicije 27.

Kako se ističe, problemi su brojni i prisutni u svim aspektima ove oblasti. U posljednjem Izvještaju Evropske unije navedeno je da je ostvaren određeni napredak garantovanjem međunarodne zaštite za Ulcinjsku solanu, pripremom Akcionog plana za poglavlje 27, kao i daljim usklađivanjem zakonodavstva s pravnom tekovinom EU, u skladu sa nacionalnom strategijom.

Pitanje je, kako dodaju, što se krije iza „određenog napretka“ i koliko nas zapravo još posla čeka.

“Naime, kada je riječ konkretno o Ulcinjskoj solani, formalno je zaštićena u junu 2019. godine kao Park prirode. Ali od tog dana do danas nijedna konkretna mjera zaštite koja bi rezultirala poboljšanjem ekološkog stanja na Solani, nije sprovedena. Napravljen je Nacrt petogodinjeg plana upravljanja koji još uvijek nije usvojen. Dodatno, upravljačko tijelo nije formirano već je upravljanje područjem u narednih godinu dana ponovo povjereno preduzeću Nacionalani parkovi”, tvrde iz Koalicije 27 i zaključuju: “Nakon 15 godina duge kampanje za očuvanje Ulcinjske solane, Evropska Unija i nadležne instiucije na nacionalnom nivou objavljuju da je riješavanje pitanja vlasništva Solane jedno od ključnih u cilju njene buduće zaštite”.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top