Friday, November 27 2020
Posljednja vijest

Koalicija 27 u Crnoj Gori: NESTRUCNO POSLOVANJE UPRAVE ZA VODE NA BOJANI

aDA (3)Problem nestajanja Ade Bojane je složen, zbog čega se mora riješavati međunarodnom i nacionalnom višestrukom akcijom usmjerenom na:

  • 5 izgrađenih velikih hidroelektrana na rijeci Drim koje su umanjile transport sedimenata za 30% i poremetile balans prihranjivanja plaža.

Ograničavanje i kontrolu eksploatacije vodoizvorišta čija je izdašnost npr. “Bolje sestre” oslabila gotovo 6 puta!

Eksploataciju riječnog nanosa u Botunu koja ne jenjava već godinama tako da Morača kojom ljeti teče Zeta (jer prva presuši) ne doprinosi više transportu sitnog sedimenata.

Vodostaj Skadarskog jezera koji je u poslednjih pet godina u konstantnom opadanju što potvrđuju izvještaji Zavoda za hidrometeorologiju Crne Gore.

Odgovornost i nestručno poslovanje Uprave za vodu koja je dopustila da se pijesak umjesto na račvanju vadi na ušću Bojane u more, te je za uloženih 2 miliona eura kanalisanjem i ubrzavanjem vode spriječila prirodni proces taloženja sedimenata na obale.

Intenzivnu gradnju u zaleđu Ulcinjske plaže, te instalacije preko 600 sojenica na Bojani čime su blokirani ili osiromašeni izvori prihranjivanja plaža.

Podsjećamo da je dio Bojane sa Skadarakim jezerom uvršten u RAMSAR listu, te da delta Bojane predstavlja jednu od posljednjih zona pjeskovitih staništa u regionu Mediterana od međunarodnog značaja. Tu raste oko 500 vrsta biljaka, od kojih su 23 vrste zaštićene nacionalnim zakonodavstvom, dok boravi 250 ptičijih vrsta od čega 57 zaštićenih Direktivom o pticama EU.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top