Thursday, February 27 2020
Posljednja vijest

Konsultativno saslusanje na temu: Revitalizacija i zastita Maslinade i Uvale Valdanos

 

Skupstina Crne Gore, Kuvendi i Malit të ZiU srijedu je u Skupštini Crne Gore održana sjednica Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, i Konsultativno saslušanje (rasprava) na temu: „Revitalizacija i zaštita Maslinade i Uvale Valdanos“, saopšteno je iz te institucije.

Sjednici su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i u ime Opštine Ulcinj sekretar Sekretarijata za privredu I ekonomski razvoj dr Agron Ibrahimi.

Poslanik Genci Nimanbegu je obrazložio razloge zbog kojih je podnio inicijativu za održavanje konsultativnog saslušanja. Prisutne je upoznao sa „Elaboratom o stanju Maslinade Valdanos – analiza trenutnog stanja i predlog mjera za revitalizaciju“ koji je 2017. godine sačinio Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore. Saopšteno je da je i iz Elaborata vidljivo – da je područje Maslinade neodržavano od sedamdesetih godina prošlog vijeka, lokalni putevi zapušteni ili zatvoreni, a zdravstveno stanje maslina na području Valdanosa loše, jer je veći dio maslinade ugrožen raznim bolestima. Saopšteno je i da vlasništvo na maslinjacima treba precizno utvrditi, što ne može biti predmet rasprave pred Odborom.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopštili su da Program posebne zaštite masline, čije je donošenje obaveza shodno Zakonu o maslinarstvu i maslinovom ulju, nije donijet, ali da  su Agrobudžetom predviđene mjere za revitalizaciju maslinjaka. Mjere revitalizacije sadrže i strateška dokumenta koja su donijeta u prethodnom periodu.

Dr Ibrahimi je predložio da se naročita pažnja obrati na pravila standardizacije proizvodnje, plasmana i procedure za označavanje proizvoda od maslina oznakom geografskog porijekla.

Tokom rasprave je istaknuto da treba raditi na formiranju klastera i kooperativa u oblasti maslinarstva, kao i pojačavanju inspekcijskog nadzora zbog prijeteće bespravne gradnje, potrebe zaštite područja Valdanosa od požara i zaštite od štetočina biološkog porijekla.

Odbor je odlučio da naknadno formuliše zaključke kojima bi se potencirala potreba kvalitetnije saradnje državnih organa, lokalne samouprave i nevladinog sektora, bolje informisanje javnosti o potrebi zaštite Maslinade i adekvatne valorizacije Uvale Valdanos.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top