Wednesday, January 16 2019
Posljednja vijest

Kopitovic: OPSTINA MORA BITI SERVIS KULTURNIM STVARAOCIMA

KopitovicSaopštenje za javnost nosioca liste Demokrata na izborima u Ulcinju Miloša Kopitovića.

Jedan od razloga odlaska mladih iz Ulcinja jeste i  nedovoljno razvijena kultura. Nedostatak kulturne infrastrukture, prije svega pozorišta, bioskopa i muzeja, ali i kulturnih manifestacija, dovodi do degradacije socijalnog života mladih, ujedno ih demotivišući da ostanu u rodnom gradu.

Kako država, tako i svaka opština, pa i Ulcinj mora voditi aktivnu kulturnu politiku. Ako znamo da kultura podrazumijeva i slobodu mišljenja, kulturu ophođenja, moralnu i duhovnu ravnotežu, jasno je koliko je kultura zapravo važan činilac u životu mladih i uopšte bitan činilac razvoja jedne opštine.

U okviru ovog problema posebno se ističe  nepodržavanje lokalnih umjetnika od strane Opšine. Demokrate se zalažu za razvoj i slobodu kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, posebno kroz podršku svim amaterskim kulturnim društvima koja okupljaju i njeguju talenat i čuvaju kulturno nasljeđe grada Ulcinja. Drugim riječima, mora se uložiti adekvatan napor da se stimuliše i pruži podrška mladim talentima u njihovom radu.

Ulcinj je grad plaža, mora i maslina, pa je potrebno iskoristiti te potencijale i promovisati ih na pravi način. U tom smislu, predlažemo povezivanje institucija kulture sa određenim društvenim djelatnostima i institucijama u turizmu. Organizovati manifestaciju pod nazivom “Maslinijada Ulcinj”, u cilju da postane tradicionalna fešta, gdje će Ulcinjani imati priliku da pokažu svoje znanje, vještine i proizvode. Posebnu šansu za ravoj kulture u Ulcinju predstavalja Stari grad, odnosno oživljavanje kulturne baštine u istom.

Kino sala bi definitivno bila dugo iščekivano i popularno kulturno osvježenje za građane Ulcinja. U vezi sa tim treba podstaći, a posebno u ljetnoj sezoni,  organizovanje kulturnih manifestacija kao što su otvoreno pozorište, ljetnji teatar, književne večeri i muzički festival.

Kultura kao skup vrijednosti, zajedno sa turizmom, može afirmisati opštinu Ulcinj u međunarodnim okvirima i zato Opština mora biti servis i podrška kulturnim stvaraocima.

One comment

  1. Znamo dobro sta je Ulcinj, ne morate vi da nam govorite. Svakako gubite vrijeme, jer vas ovdje niko glasat nece.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top