Thursday, January 28 2021
Posljednja vijest

Kreatorka Edita Nimanbegu-Barovic: MODA ZIVI UPRKOS EPIDEMIJI

Crnogorska kreatorka Edita Nimanbegu-Barović na predstojećoj Nedjelji mode, koja je zakazana za 20. decembar u KIC-u ,,Budo Tomović“, predstaviće novu kolekciju.

Jedna od posljedica pandemije je i nemogućnost fizičkog predstavljanja kolekcija, pa se promocija novih modela preselila na onlajn platforme. Tako su modeli Nimanbegu-Barović već imali ,,digitalnu“ premijeru na nedavno održanom Serbia Fashion week-u, a u razgovoru za “Pobjedu” priča kako je prihvatila ,,novu realnost“.Edita (2)

– Svi se moramo prilagoditi situaciji kako najbolje znamo i umijemo. Digitalne kolekcije nijesu nešto što se i prije nije radilo, ali su sada svakako jedna od glavnih alternativa, jer moda, uprkos svemu nastavlja da živi. Premijera moje nove kolekcije bila je baš u digitalnom formatu i sudeći po reakcijama izuzetno je dobro prihvaćena – kaže Nimanbegu-Barović.

U spomenutom formatu održaće se i novo izdanje crnogorske Nedjelje mode. Iako je naše tržište malo, Modna komora ulaže napore da dizajneri ipak predstave nove modele. Kreatorka ističe da je i te kako dobro što ta priča nije ostala da ,,čeka neka bolje vremena“.

– Budući da smo svi mi željni nečeg lijepog, novog i zanimljivog, pohvalno je što se organizatori crnogorske Nedjelje mode trude da u ovakvoj situaciji urade nešto što će široj javnosti, makar i na kratko, odvratiti pažnju od svega ovoga što nam se dešava – ističe Nimanbegu-Barović.Edita

Kolekcija koju će predstaviti nosi naziv ,,Elysium“.

– Ova kolekcija je veoma lična i posvećena je mom ocu, njegovom životu, radu, kao i svemu onome što je volio. Takođe, toj priči dala sam još jednu dimenziju i inspiraciju potražila i u mitu o Elizijumu, koji je zapravo varijanta raja iz grčke mitologije u koji odlaze oni koji su živjeli pravednim životom i oni kojima su bogovi podarili besmrtnost – objašnjava kreatorka.

Iako kolekcija sadrži veći broj modela, na Nedjelji mode biće prikazano 15, kaže Edita.

“Sačekaću da se ova situacija sa pandemijom smiri, kako bih je prikazala u cijelosti onako kako želim, u vidu samostalne revije. Što se boja tiče, preovladavaće nijanse ljubičaste, zatim, crna, bijela i mint. Od materijala sam koristila sirovu svilu, plisirane organdine, til, kao i najfiniju čipku. Modele će dodatno ukrasiti unikatni nakit brenda ,,Sanda design“, arhitekte i dizajnerke Sande Strugar”, zaključuje Nimanbegu-Barović.edita-nimanbegu

Teška vremena plodno tlo za maštu

Teška vremena mogu biti plodno tlo za maštu, a kako naša sagovornica kaže, aktuelna situacija može da posluži kao inspiracija za nove modele.

– Sve što nam se dešava možemo shvatiti kao upozorenje koliko smo zapravo slabi i koliko treba da cijenimo prvenstveno život i sve ono što nam on pruža. Aktuelna situacija je jednim dijelom i bila inspiracija. Elizijum, odnosno, Elizejska polja su ustvari zemlja savršene sreće, zemlja gdje je sve moguće i svaka želja ostvarljiva. Jedna od mojih želja je da u svemu ovome izađemo kao pobjednici i da se vratimo normalnom životu – kaže Nimanbegu-Barović. (Pobjeda)

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top