Monday, January 21 2019
Posljednja vijest

Lola: PATRIJARHAT NE SMIJE STATI NA PUTU BUDUCNOSTI I NAPRETKU DRUSTVA

28783361_10160031315360075_5123196362021117876_nOsjećam se privilegovano što stojim danas pred vama, kao predstavnica nove generacije aktivista i aktivistkinja, kako bih podsjetila na važnost osnaživanja žena u crnogorskim porodicama i u društvu.
Prije svega, osjećam potrebu da se duboko zahvalim i naklonim borbenim i jakim ženama i djevojkama, koje su se kroz vijekove borile za rodnu ravnopravnost i tako postale pionirke važnih društvenih promjena danas.
Zahvaljujući njihovoj neposlušnosti, mukotrpnoj i istrajnoj borbi za jednake šanse u društvu, mi žene i djevojke danas imamo pravo glasa. Zahvaljujući njima, ja danas imam pravo na slobodu govora pred vama.
Vizija ovih žena, istrajnost u zahtjevima, za poštovanje jednakih mogućnosti, uprkos snažnom otporu patrijarhalnog sistema, inspirisalo je i nastavlja da inspiriše nove generacije. Međutim, ne smijemo se bezbrižno zavaliti u udobnu pretpostavku, da prave ideje vladaju samostalno. Da bismo izgradili jedno zdravo i stabilno društvo, zasnovano na poštovanju jednakih mogućnosti, moramo se ujediniti jer je još dug put pred nama.
Prvenstveno, moramo imati na umu da prave pomjene počinju u osnovi društva, u porodici. Crnogorsko društvo treba posebno da se bavi pitanjem rodne ravnopravnosti unutar porodičnih struktura. Uloga ćerke u porodici ili djevojke u društvu, ne smije biti uslovljena njenim biološkim karakteristikama, samo zato što se propovjeda vjekovima jedna netačna i sasvim diskriminatorska ideologija. Naprotiv, biološke razlike dopunjuju rodni spektar i ujedinjuju ljude. Ali, ni na koji način ne bi trebali biti shvaćeni kao ograničavajući faktor za ulogu pojedinca u porodici i u društvu.
Ćerke imaju pravo da se obrazuju i naslijede, isto kao i sinovi. Jedna žena može biti uspješna u bilo kom poslu, iste kao i jedan muškarac. Ovaj duh i ovo bazično uvjerenje se ubrizgavaju u savijest još od ranog djetinjstva, upravo u porodici, a odatle se dalje šire u društvu. Ovo uvjerenje treba biti jedan široko prihvaćen standard u 2018.godini. Međutim, danas se u Crnoj Gori suočavamo sa drugom realnošću. Mi tjeramo naše ćerke u zagrljaj nemilosrdnih kompromisa. Mi zaustavljamo razvoj društva tako što ne dozvoljavamo ostvarivanje polovine potencijala našeg stanovništva. Ovo nije pravedno i ovo se mora promenijeniti.

Patrijarhat ne smije stajati na putu budućnosti i napretku crnogorskog društva. Moramo nastaviti put zapadnih težnji, gdje je motor progresa društva pojedinac i njegov intelektualni i kreativni kapital. Ovo je zadatak i izazov nove generacije danas, to je taj progresivni duh koji trebamo hrabro prenijeti u svakoj ćeliji društva, u institucijama i primjeniti ga prilikom donošenja odluka. Crnogorsko društvo na taj način će biti sigurnije, uživati u većem miru i prosperitetu.

Iako je ovo osmomartovski marš, protest zbog brojnih nezadovoljstava koje kao žene i djevojke sa pravom svakodnevno osjećamo, danas pozivam muškarce, da zajedno skupimo hrabrost i okončamo ovu besmislenost. Počnimo sa promenama u našim porodicama. Za jednake mogućnosti za žene. Za jedno pravedno i stabilno crnogorsko društvo.

Hvala.

Drita Lola, direktorica organizacije iAct

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top