Tuesday, July 14 2020
Posljednja vijest

M. Canka 23.04.2010: DA LI SE ISTA PROMIJENILO ZA 43 MJESECA?

Rijetko kada narodi ili pripadnici jedne zajednice dođu u priliku da slobodno biraju. Rijetko se to dešava čak i pojedincima, iako svi mi volimo kazati kako sami biramo svoj put.

Jer, izbor u pravilu nikada nije lak. Ali, on se mora obaviti. Kako bi se tome odgovorno pristupilo mora postojati saznanje da će izbor dugo određivati naše sudbine, odnosno da ćemo vrlo teško ponovo ikada doći u takvu poziciju da slobodno biramo.

Kako starim sve sam bliži spoznaji da suštinski postoje dvije vrste ljudi: oni koji su odlučni i oni koji su neodlučni, ili oni koji žele birati i oni koji žele da im izbor bude nametnut. Zato često citiram nekadašnjeg američkog predsjednika Bendžamina Frenklina koji je rekao: Oni koji su između suštinske slobode i sigurnosti, izabrali sigurnost, ne zaslužuju ni slobodu ni sigurnost.

Dakle, sudbinu, slobodu moramo uzeti hrabro u svoje ruke i napraviti pravi izbor.

A on nikada ne treba da se svodi na lažnu dilemu: da li treba birati malo ili veće zlo. Ne, slobodan izbor je kada se bira dobro! To znači da od dvije, ili još bolje, ako postoji više mogućnosti, vi vazda izaberete onu bolju. Samo u tom slučaju možemo reći da smo na pravi način iskoristili ono što nam je jedino dato na ovom prolaznom svijetu: slobodnu volju. Sve drugo je zloupotreba tog najjačeg oružja koje posjedujemo kao ljudska bića.

Da bi se ono korisno upotrijebilo dati su nam još pamet, iskustvo, znanje. Naravno, uz prava postoji i odgovornost i ona se nipošto ne može izbjeći.

Vjerujem da je to veoma važno imati u vidu u osvit predstojećih izbora. Jer, karte su, sada i ovdje, ponovo pomiješane i prava igra tek počinje. Plašim se da ako sada dobro ne odaberemo, u dogledno vrijeme nećemo imati takvu šansu.

Ono što me tišti jeste kratkoročno razmišljanje, partijska uskost i sebičnost. Plašim se da je Ulcinj postao uska varoš uskih ljudi. Ta skučenost ne dozvoljava ljudima da naprave uvid u cjelinu situacije, razumiju procese i u konačnom naprave pravu strategiju; da im se duše smire, da prepoznaju ogromne potencijale razvoja, da sa optimizmom gledaju na budućnost.

Jer ovom gradu je kao vazduh potrebna sinteza, a nipošto diobe i podjele, program i ljudi koji će biti ZA, a ne PROTIV, treba mu novi duh razumijevanja i tolerancije.

Ulcinju treba vlast koja će biti produkt potreba, interesa i želja njegovih građana. Samo u tom slučaju, a sa jasnom platformom razvoja i uređenja grada i razvijanja brige za njegove stanovnike, čitava opština Ulcinj će biti ugodno mjesto za življenje.

Ulcinju svakako treba i saradnja sa Podgoricom. Ali, Ulcinj ne smije nikada više dozvoliti da mu se oduzima lokalna samouprava, da se njegovim preduzećima, institucijama i ustanovama, a posebno morskim pojasom, gospodari suprotno interesima stanovnika ovog grada, da se preko Valdanosa, Velike plaže, Ade, Solane ili Šasa podmiruju potrebe crnogorskih i bjelosvjetskih tajkuna.

Bogu hvala, od te pošasti da nam se potroši supstanca koja omogućava život i razvoj smo se nekako odbranili. Rekli smo, dakle, javno svima što ne želimo. Sada je došlo vrijeme da slobodnom voljom kažemo što mi to želimo.

Na potezu su građani Ulcinja. I neka nam je svima sa srećom!

(Ovaj komentar je pročitan na TV Teuta 23. aprila 2010. godine, odnosno mjesec dana pred lokalne izbore)

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top