Monday, May 28 2018
Posljednja vijest

M.Canka: AMBASADORKA STAJNAKER NA CEKANJU

 

Mustafa CankaOdbornik Nove demokratske snage – Forca u Skupštini opštine Sabri Salaj nada se da će bivša njemačka ambasadorka u Podgorici Gudrun Elizabet Štajnaker za dan te opštine dobiti priznanje „Počasni građanin Ulcinja“.

Prema njegovim riječima, taj prijedlog koji je podnijet još u junu prošle godine, podržali su svi politički subjekti u toj opštini, pa bi, kako dodaje, bilo dobro da se sve obavi u skladu sa zakonskim procedurama.

Salaj, koji je donedavno bio predsjednik Odbora za izbor i imenovanja u lokalnom parlamentu kaže da je “problem tehničke prirode jer treba da se promijeni Statut i donese pravilnik o tome ko, zašto i zbog čega može biti proglašen počasnim građaninom Ulcinja”.

Međutim, tako nešto nije učinjeno prije dvije godine kada su za počasne građane Ulcinja ekspresno proglašeni premijer Albanije Edi Rama i predsjednik Kosova Hašim Tači.

Predsjednik Skupštine opštine, a koji je i šef lokalnog odbora Demokratske partije socijalista, Ljoro Nrekić ističe da, što se tog doma tiče, nije ništa sporno, ali da se mora sačekati odluka Odbora.

A kako je do Dana opštine Ulcinj, koji se slavi u prvoj suboti aprila, ostalo još šest sedmica, sve je manje izgleda da će do tog roka Štajnaker ponijeti ovu titulu.

Pokretač inicijative, predsjednik Socijaldemokratske partije u Ulcinju Skender Elezagić, ocjenjuje da je “očigledno da se iza scene pokušava opstruirati ta ideja i odugovlačenjem u nedogled spriječiti donošenje te odluke”. On tvrdi da je zalaganjem za zaštitu i očuvanje Solane Štajnaker, ta vrijedna i hrabra žena, koju su zbog čestih dolazaka u Ulcinj, njegovi žitelji počeli osjećati svojom sugrađankom, poremetila namjere nekim uticajnim pojedincima iz samog vrha DPS-a.

To je stav i poslanika Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića, koji je, podsjetimo, krajem decembra 2015. godine u Skupštini Crne Gore održao zajedničku konferenciju sa njemačkom ambasadorkom čime su praktično spriječili da Savjet za privatizaciju i kapitalne investicije, kojim je predsjedavao tadašnji premijer Milo Đukanović, stavi tačku na pitanje kome pripada Solana. Savjet je, prema pisanju medija, imao pripremljenu odluku kojom bi se potvrdilo da je u procesu privatizacije za to preduzeće plaćena pravična cijena, što bi omogućilo da se zemljište Solane knjiži na “Eurofond”.

“G-đa Štajnaker je bez obzira na to šta ova kvislinško-podgorička vlast mislila zadužila Ulcinj za cijeli život. Kao niko do sada se borila da se problem Solane internacionalizuje i dala najveći pečat njenoj zaštiti, za razliku od garniture političara na vlasti koji su ćutali, zatvarali oči i bježali dok se Solana prodavala, pljačkala i devastirala. Zbog Štajnaker cijela briselska administracija zna gdje su Ulcinj i Solana. Sada kada treba da formalizujemo njen učinak, da joj javno odamo priznanje koje treba služiti kao primjer domicilnom stanovništvu, ispade da nam trebaju drugi propisi”, rekao je Abazović apelujući na lokalnu upravu da prestane da se ponižava i da konačno pokaže kičmu.

“Gospodo iz albanskih nacionalnih stanaka, to možemo uraditi i bez odbornika DPS-a, tako da nam mišljenje Duška, Sveta ili Mila ne trebaju. Dovoljna je samo dobra volja i malo dostojanstva“, dodao je on, koji je i odbornik u Skupštini opštine.

Iz Vlade Crne Gore su odgovorili da inicijative za proglašavanje ličnosti počasnim građanima opština nijesu u nadležnosti Vlade ocjenjujući neistinitim tvrdnje da su se premijer Duško Marković i Vlada Crne Gore na bilo koji način bavili predlogom da bivša ambasadorka Njemačke bude proglašena za počasnog građanina Ulcinja.

“Donošenje takvih odluka u isključivoj je nadležnosti lokalnih samouprava, pa je bilo kakvo povezivanje Vlade i premijera sa donošenjem ili nedonošenjem odluka o proglašenju počasnog građanina krajnje tendeciozno i zlonamjerno”, saopšteno je iz Markovićevog kabineta.

Da je Štajnaker zaslužila to priznanje siguran je i visoki funkcioner Demokratske partije Fatmira Đeke i potpredsjednik Opštine Ulcinj Met Đoni. „Bez njenog angažovanja nikada se ne bi tako ozbiljno pristupilo zaštiti Solane i ne bi se spriječili oni koji su krenuli da rastrgnu ovo prirodno blago“, rekao je on navodeći da bi se za veliko angažovanje u tom smjeru priznanje trebalo dodijeliti i bivšoj potpredsjednici Opštine Ulcinj Zenepi Lika i Darku Saveljiću iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

“Uvjerena sam da nema zaslužnije osobe za priznanje počasne građanke od Štajnaker. Sigurna sam da se nekima ne sviđa ova inicijativa jer je ona svima nama pokazala što znači biti posvećen, pa i po svaku cijenu! Za mene je Štajnaker počasna građanka Ulcinja već od 04. oktobra 2014. godine kada je po prvi put bila na Solani i vidjela ljepotu ovog predjela. U tom momentu shvatila je da to ne smijemo ignorisati, a da je odgovornost svih nas da uložimo maksimalne napore kako bi naše jedinstvene prirodne ili vještačke resurse zaštitili za buduće generacije. Za opstanak našeg grada”, kaže Lika, koja je od maja prošle godine na čelu Društva “Martin Šnajder-Jakobi”. To udruženje koje nosi ime prerano umrlog, velikog njemačkog biologa i zaljubljenika u Ulcinj, osnovano je upravo na Solani, prvenstveno zaslugom njemačke ambasadorke.

„Solana je vaša ekonomska i socijalna budućnost. Svijet će vas po tome cijeniti“, poručila je tada Štajnaker Ulcinjanima i njihovim gostima.

I bila je u pravu. Najviše zahvaljujući njezinom nesebičnom angažmanu, posvećenošću evropskih institucija i CZIP-a, odustalo se od gradnje na Solani, ali to područje još nije uvršteno na Ramsarsku listu zaštićenih močvarnih područja, a nema ni naznaka da će biti pokrenuta proizvodnja soli. To bi značilo da već četvrtu godinu zaredom neće biti „slanih kristala“ na Solani, čime se čitav ekosistem i biodiverzitet dovode u pitanje. Ako se takav odnos nastavi, više neće imati što ni da se zaštiti.

„Ekološke posljedice takvog scenarija bi ugrozile i praktično onemogućile našu najvažniju ekonomsku aktivnost – turizam. Jer, nema turizma na Velikoj plaži sa leglom komaraca u zaleđu, površine 15 miliona kvadratnih metara“, kaže Elezagić.

Ali, Štajnaker, koja i sada budno prati dešavanja u Crnoj Gori, više ne može pomoći. Dodajmo tek da je odavno poručila će tako nešto ugroziti međunarodni ugled Crne Gore i pregovore o pristupanju Evropskoj uniji. (Monitor)

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top