Thursday, July 9 2020
Posljednja vijest

M.Canka: BEZ SLOBODNIH MEDIJA NEMA USPJEHA U BORBI PROTIV KORUPCIJE

1 OKU zemljama u kojima ne rade institucije ili su one slabe, gdje se patriotizam ogleda u tome da se o korupciji ćuti, umesto da se taj problem riješava, gdje je korupcija odomaćena pojava, slobodni mediji i istraživačko novinarstvo su posljednja brana demokratije.
Zato se u demokratskim društvima otvoreno govori o korupciji, a mediji su moćni saveznici države u borbi protiv iste. Bez njih ni civilno društvo, a ni država nemaju gotovo nikakvih šansi u toj teškoj i neizvjesnoj borbi.
Koliko su oni bitni u samom procesu, dokazuje i činjenica da su upravo mediji jedna od glavnih sfera istraživanja Transparency International-a, koji se bavi mjerenjem indeksa korupcije u državama širom svijeta.
Da bi se bavili korupcijom, neophodno je da mediji imaju svijest o javnom interesu, što često nije slučaj. Pored toga, neophodna je njihova ekonomska samostalnost, neometan rad, poštovanje profesionalnog kodeksa, osposobljenost i egzistencijalna sigurnost novinara.
I pored svih tih problema, posredstvom medija otkrivene su u ovoj zemlji brojne afere. U principu, građani imaju povjerenja u novinare što se potvrđuje spremnošću da se sa njima razgovara o korupciji i da im često predaje dokumentacija koju posjeduju.
Treba reći da je to gotovo isključivo u slučajevima kada su građani lično ugroženi ili onda kada to smeta nekom njihovom interesu. Kada, na primjer, njihovo dijete nije uspjelo da se zaposli na konkursu ili kada im se gradi zgrada na metar od prozora.

Naravno, postoji granica do koje mediji mogu djelovati. Oni teško mogu dalje od izvještavanja ili do javnog prozivanja institucija da rade svoj posao, a onda se očekuje djelovanje tužilaštva.
I to je nesumnjivo značajno, jer se pred licem javnosti pominju odgovorni, što je takođe posredni vid edukacije građana.
U svakom slučaju, konstantnim ukazivanjem na štetnost korupcije, praćenjem postupanja u konkretnim slučajevima i objavljivanjem izvještaja, kreira se sistem koji postepeno treba da dovede do smanjenja stope koruptivnosti društva i institucija. Uloga medija u tom procesu je nezamjenljiva. (Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju gledišta i mišljenja EU ili učesnika u projektu.) Disclaimer, Projekat, Ulcinj protiv korupcije

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top