Friday, August 14 2020
Posljednja vijest

M.Canka: I VJEROM PROTIV KORUPCIJE

Mustafa Canka

Rezultati popisa stanovništva pokazuju da se najveći broj građana Ulcinja izjašnjavaju kao vjernici. A u temeljima svih vjera jeste promicanje čestitosti i etičkog ponašanja svakog pojedinca, te doprinos opštem dobru.

Ono što sistematski razara temelje jednog društva, jedne ljudske zajednice, jeste korupcija. Stoga je religije označavaju kao društveno zlo, veliki grijeh i porok.

,,Nemoj uzimati mito koji osljepljuje mudre i preokreće riječi pravednika”, navodi se u Bibliji, dok je poslanik Muhamed, svjestan razarajućih posljedica korupcije, kazao: “Neka je Božje prokletstvo na one koji uzimaju i daju mito i na one koji posreduju između ove dvojice”.

Isus je kao izvor korupcije označio srce, a pohlepa je njezin prvi izvor i izraz.

Zato strategija borbe protiv ovog zla, kao stvarnog problema koje tišti ovo društvo, mora sadržavati i mjere preventivnog karaktera. U tom kontekstu, nužna je aktivna uloga vjerskih institucija.

Posebno u situaciji kada je zajednica slaba da zaštiti pravo pojedinca u odnosu na politički uticaj i moć novca.

Dakle, potrebno nam je obrazovanje i širenje spoznaje o pogubnim posljedicama korupcije. Dosadašnje iskustvo pokazuje da je glavni razlog uspjeha uvijek bila podrška i aktivno učešće građana, odnosno visok stepen mobilizacije.

U suprotnom, društvo će ući u opasnu fazu. Jer, kako je metaforično rekao F. Niče, korupcija je moralna i kulturalna jesen jednoga naroda. (Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju gledišta i mišljenja EU ili učesnika u projektu.) word (1)

 

4 comments

  1. Naši političari i misle lokalno i djeluju lokalno, Mustafa, tako da i oni vrlo znaćajno učestvuju u ovom projektu. Ne idu oni daleko od svoje kuće, ima dovoljno oko kuće da se radi.

  2. do danas nisam znao da je i ul-info tzv nvo, finansirana od eu

    • Postovani Markiqu, EU finansira samo realizaciju ovog projekta.

      • poshtovani, mozhda ja ne vidim dobro ali dole fino pishe da ovaj projekat realizuje NVO UL Info……a finansira ga Evropska unija, znachi UL Info je NVO ………to je meni novo

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top