Thursday, April 2 2020
Posljednja vijest

M.Canka: KRATKA CRTICA O HAFIZ ALI RIZA ULQINAKUU

 

Hafiz Ali Riza UlqinakuHafiz Ali Riza Ulqinaku je osoba koja je, po mom skromnom mišljenju, najljepši izdanak u istoriji našeg grada.

Taj naš veliki učitelj srca, vjere i kulture je predivni cvijet s kraja osmanske vladavine u Ulcinju.

Samo iz takve klime sveopšteg prosperiteta grada, žive komunikacije sa svijetom, dobrih učitelja vjere i narodnog islama, mogao je iznići takav genije koji je sa 20-tak godina napisao veličanstveni Mevlud!

Dakle, sa tog čistog izvora vjere i velike tradicije, hranio se mlađani hafiz plodovima duše, znanja i nauke i na Pristanu, i u Čaršiji, i u Skadru i u Istanbulu.

Pitam: ko je drugi na albanskom jeziku tako prekrasno pjevao o poslaniku Muhamedu, s.a.v.s.? Ko je ta osoba, koja ima dušu, a koja ne plače kada se uči Mevlud hafiz Alije?

Zato kažem da samo onaj ko najsnažnije osjeća i doživljava vjeru, a to znači čovjek u punom smislu značenja te rijeci, može pjevati sa toliko emocija i ljubavi.

Time je naš hafiz sebi obezbijedio najčasnije mjesto u istoriji Grada koji se diči i sa vlasi poslanika Muhameda, mir neka je na njega.

Mi koji smo odgojeni na Mevldu i koji ga stalno čitamo, znamo da takvi ljudi nikada ne umiru.

Za kraj, za sve nas i za mene, grješnika, upućujem Gospodaru svjetova jednu dovu kojoj nas je podučio naš veliki učitelj, evlija i stub vjere: Aman ja Rab, t’ mangunat na’j ban tamam – Edhe na merr neve shpirtrat me iman! (O Gospode, upotpuni naše nedostatke, i uzmi duše nače u stanju čvrstog uvjerenja.)

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top