Wednesday, December 12 2018
Posljednja vijest

M.Canka: KULTUROCID NAD ULCINJSKOM MASLINADOM

 

Mustafa CankaStari Ulcinjani su uvijek bili ponosni na Maslinadu. S razlogom: nigdje na Mediteranu nema, u jednom kompleksu, preko 85 hiljada stoljetnih stabala te blagoslovljene biljke.

Ali, Maslinada je nova građevinska zona, iako je tako nešto zakonom zabranjeno. Sve više se grade čvrsti objekti, koji uglavnom služe za izdavanje. I niko ništa da preduzme!

Uz bodljikavu žicu i nove zidove, a ne predivne, stare međe (suvozid), to svakim danom postaje omeđeniji, strani prostor.

Nije to više ono mjesto, ona oaza mira, ljepote i spokoja, gdje sam odrastao, širom otvoreno za svakog.

Upravo je to shvatanje vlasništva, ta otvorenost, ta sloboda, bila najljepši dokaz da su ljudi vjekovima živjeli u harmoniji sa svetim stablom masline i tim prekrasnim prostorom.

Ovakvim ponašanjem potvrđuje se argumentacija onih koji se protive vraćanju stvarnim vlasnicima otetih maslinjaka u Valdanosu i onih koji su u toj uvali htjeli da grade hotele i vile za prodaju!

Još važnije: ovaj tumor divlje gradnje zauvijek će uništiti ogromno kulturno, biološko, ekološko i ekonomsko blago Ulcinja!

Smije li iko, ko je barem jednom u životu tuda prošao, da ćuti pred ovim kulturocidom?!

3 comments

 1. A kakva vajda i da se priča?! Jedni u klin, ovi u ploču. I nikom ništa. Divlja gradnja raste, prostor se uništava, a čelnici opštine ćute i nijemo posmatraju uništavanje najljepšeg dijela grada.

 2. znachi josh uvijek vam nije jasno da smo duboko zaglibili, a ovakav se glib bez revolucija ne chisti

 3. Suvozid, koji se svake godine gdje god se urusio popravljao I gdje su sve masline nekad bile obeljezene sa Pocernim slovom prezimena porodice cije je vlasnistvo,
  mustafa stari maslinari a boga mi I do tvojih generacija su tacno znali cije je cije, I ako npr ova grana pada na tvoj dio a moja na tvoj nije se skupljao citav rod masline vec pola,
  Stvarno je uzasno od lijepih medja izgleda sve kao koncetracioni logor u setnji pored bodljikave zice,
  Alt za obradu se u uvjek drzao u najvecoj maslini u svom Buljuku ili u kucama Pepdjonovica gdje se uvjek mogla natocit Voda za pice odlozit Alat I popiti gostoprimstvena kafa,
  Sve se izmjenilo u zarad Novca pohlepe, a mislim I da su vecimom sve novi vlasnici koji nikad u tradicij nisu imali masliov buljuk, pa ogradjuju do neba sa zicom!!
  Udruzenje maslinara pod hitno, ako ga ima sto ne reaguje!!!

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top