Friday, July 3 2020
Posljednja vijest

M.Canka: MINISTROVO PROSVJETLJENJE IZ PIRANA

 

Mustafa CankaČudo su metafore, rekao bi direktor „Vijesti“ Željko Ivanović. A tek putovanja, nova saznanja, širenje vidika. Jer, samo jedna posjeta solani u Piranu, u Sloveniji, bila je dovoljna da se prosvijetli ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Branimir Gvozdenović.

Naime, on je nakon što se upoznao sa procesom proizvodnje soli i analize mogućnosti primjene istog proizvodnog modela u Crnoj Gori, sa bazena te solane poručio kako bi „već tokom ove godine, u mogućoj mjeri, trebalo pokrenuti ove aktivnosti na solani u Ulcinju“!? „Primjer proizvodnje soli na najtradicionalniji način, koji je zastupljen u Piranskoj solani, daje nam za pravo da se nadamo da će već ove godine biti moguće obnoviti proizvodnju soli u Ulcinju, u količinama u skladu sa trenutnim mogućnostima. Takođe, ohrabreni smo ovim što smo vidjeli, jer na duplo manjem prostoru nego što je ulcinjska Solana, jednako uspješno funkcionišu proizvodnja soli, proizvodnja kozmetičkih i ljekovitih preparata, zdravstveni turizam i park prirode“, saopštio je Gvozdenović.

No, samo oni koji ništa ne znaju o procesu proizvodnje slanih kristala i odnosu crnogorske Vlade u kontinuitetu prema ovom prostoru, mogu vjerovati u ove mantre navedenog ministra. Jer, da je volje, spremnosti i sreće prethodno je trebalo osposobiti za rad pumpe, puniti bazene morskom vodom u martu i aprilu, pa da mjesecima traje nadzirani proces kondenzacije kako bi sredinom avgusta počela berba soli. Koje nema već treću godinu zaredom, što se nikada nije desilo u istoriji tog preduzeća, osnovanog 1934. godine.

Zaista nevjerovatno, iako i ministar Gvozdenović tvrdi iz Pirana da se radi o „jednostavnom proizvodnom procesu“. Tačnije, najjednostavnijem: so se u bazenima kristališe, uz pomoć sunca i vjetra. Sve prirodno, a so ekološka, zdrava i naša! Nekada su se za nju ratovi vodili.

No, dok upućuje slatkorječive poruke javnosti, crnogorska Vlada i ministarstvo na čijem je čelu upravo Gvozednović ne odustaje od starih planova za prostor Solane, koji se nalazi u neposrednom zaleđu ulcinjske Velike plaže.

Naime, na posljednjoj sjednici Savjetodavnog tijela za Solanu, održanoj krajem prošje sedmice u Podgorici, obrađivači Prostornog plana posebne namjene za obalno područje (PPPNOP) i Prostorno-urbanističkog plana (PUP) Ulcinja su saopštili da su na tom području predvidjeli izgradnju 200 ležaja. Obrađivač oba plana je, inače, Republički zavod za urbanizam i projektovanje (RZUP), a naručilac posla Gvozednovićevo ministarstvo. I to je jedinstven slučaj: Ulcinj je jedina opština u državi kojoj PUP uzrađuje Vlada. Rad na tom dokumentu traje već punih sedam godina!

Primjetno je, dakle, da kako vrijeme odmiče da se smanjuje broj kreveta koji se predviđaju na Solani: od 1.500 nekadašnjih sada se došlo na 200. Međutim, svi predstavnici iz opštine Ulcinj bili su jedinstveni u stavu i na sjednici tog savjetodavnog tijela da se ne treba biti turističkih kapaciteta na Solani.

“Solana treba da bude zaštićena, da proizvodi so i da ima ekonomske benefite, ali ne i turističke kapacitete. U tome su složni svi u Ulcinju: političke stranke, civilni sektor, ekolozi”, kazali su prisutni Ulcinjani pozdravljajući istovremeno predlog obrađivača da bude Spomenik prirode. Odrednica koja je stajala u Nacrtu Prostornog plana države iz 2008. godine, a koja je potom preko noći promjenjena kada je taj najvažniji državni akt, poslije Ustava, proslijeđen državnom Parlamentu na usvajanje postajući – gradsko-građevinsko područje!

Četiri godine kasnije, glasanjem u toj istoj Skupštini, ranija odluka je promijenjena. U čitav slučaj uključila se Evropska unija i njezine institucije, međunarodne organizacije koje se bave zaštitom priorde i ptica, jer je Solana značajna na svjetskom nivou. Crnogorska vlast se našla u čudu i pretrpjela je neviđenu blamažu zbog svog odnosa prema ovom jedinstvenom prostoru i sistematskom uništavanju najstarije ulcinjske kompanije. Došlo se do toga da će od ispunjavanja obaveza prema Solani zavisiti otvaranje jednog od najvažnijih poglavlja u pregovorima sa EU (27, koje se odnosi na životnu sredinu), odnosno da će od toga zavisiti brzina puta prema Briselu.

Evropljani se ne mogu načuditi kako Vlada Crne Gore, odnosno Gvozdenovićevo Ministarstvo, već više od godinu dana odbija da ispuni obavezu koje je samo potpisalo: da uputi inicijativu da Solana bude upisana u Ramsarsko područje zaštićenih močvarnih staništa. Jer, od devet kriterijuma za upis na ovu listu, Solana ispunjava čak šest. A dovoljan je samo jedan!?

Ali i zo je razumljivo: u Vladi odlično znaju da bi nakon toga svaka pomisao o gradnji turističkih kapaciteta i betoniranja Solana bila nemoguća. Trebalo bi se krenuti u neku novu priču.

Ko zna: možda je Gvozdenović doista u Piranu, na krajnjem sjeveru Jadrana, shvatio kakve su ogromne mogućnosti Solane. Još, kada Slovenci, kako su obećali, uskoro dođu u Ulcinj. Pa kada se još jednom „razmjene iskustava po pitanju korišćenja finansijskih mogućnosti pretpristupnih fondova EU, koje je Piranska solana u velikoj mjeri iskoristila“.

I poznati ornitolog Borut Rubinič navodi da sve solane na Mediteranu uspješno rade. “Samo ulcinjska ne proizvodi so već tri godine i posluje sa gubicima”, dodaje ovaj slovenački ekolog, koji je nedavno na Solani otkrio novu vrstu ptica za Crnu Goru, širokokljunu sprutku (Limicola falcinellus).

Ta rijetka gnjezdarica sjevera Evrope gnijezdi se na ugroženim tresetištima Skandinavije, a zimuje u južnoj i jugoistočnoj Africi, praktično migrirajući više od pola planete i pripada grupi najizdržljivijih letača.

“Podatak o prisustvu ove vrste na ulcinjskoj Solani samo potvrđuje važnost ovog lokaliteta, kao migratorne stanice za odmor i hranjenje, brojnih vrsta ptica“, saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica. (Monitor)

One comment

  1. odlichan osvrt

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top