Thursday, May 24 2018
Posljednja vijest

M.Canka: NI RIJEC O GODISNJICI INSTALIRANJA LOKALNE VLASTI

 

Mustafa CankaSlika u samom centru grada pruža poraznu sliku i možda najbolje govori o trenutnoj ulcinjskoj vlasti. Ispred Doma kulture prije dvije godine Opština Ulcinj i Udruženje “Roditelji” postavili su Dječje igralište, koje je sada preraslo je u svoju suprotnost.

Polomljene ograde, ljuljaške, klackalice, mini tobogani i stepeništa, su ostaci ostataka nekadašnjeg igrališta, koje je sada postalo opasnost za mališane.

Pored igrališta dnevno prolaze hiljade ljudi, uključujući i opštinske čelnike. Ali, njih to uopšte ne tangira, niti ih interesuje. Ne reaguju čak ni na dobronamjerna ukazivanja građana i medija.

Tuda će 1. aprila, kada se bude proslavljao Dan Opštine, proći i redovni gost na ovoj proslavi, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. A protokol je da nakon razgovora u Opštini, on pješice dođe do Velike sale Centra za kulturu, gdje će biti održana svečana sjednica Skupštine opštine. Praktično je nemoguće da Vujanović, koji će toj proslavi posljednji put prisustvovati u svojstvu predsjednika države, ne vidi ovu ružnu sliku. Biće tu, naravno, i gosti iz cijele države i regiona, a i, pored ranijih najava, neće biti pompeznih proglašenja “počasnih građana Ulcinja”.

Uostalom, malo je kome ovdje do slavlja. U dugoj istoriji tog grada rijetko su kada njegovi stanovnici bili toliko razočarani, demoralizovani i depresivni. Samo tokom ove zime nekoliko stotina građana Ulcinja se iselilo u SAD i u zapadnoevropske države.

Jedan od ključnih razloga svakako je krajnje neuspješna lokalna vlast, koja je prije tačno godinu dana, dekretom iz Podgorice, postavljena u ovoj opštini. DPS se iskoristivši svađe albanskih stranaka, Nove demokratske snage – Forca Nazifa Cungua i koalicije okupljene oko Demokratske partije Fatmira Đeke, vratio na vlast. Zbog ucjena na državnom nivou, Milo Đukanović i Duško Marković su pristali da detroniziraju Đeku, odnosno postave Cungua za gradonačelnika, iako DPS ima više odbornika.

Taj svojevrsni politički eksperiment se odmah pokazao kao mrtvorođenče, iako vlast čini čak 27 od ukupno 33 odbornika!? Jer, i sa tim brojem odbornika u lokalnom parlamentu veoma često nema kvoruma!? „Imamo trzavice između nas oko svake tačke koja je na dnevnom redu”, kaže predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Ljoro Nrekić, koji je i šef Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista.

Gotovo ništa od onog što je potpisano nije ispoštovano, pa je evidentno ogromno nepovjerenje između čelnika vladajuće koalicije. Od potpisivanja sporazuma (13. marta 2016.) održana su samo dva sastanka koalicionih lidera i to uz medijatorstvo člana Predsjedništva DPS zaduženog za Ulcinj, Halila Dukovića.

Zato niko od njih, uključujući i Cungua, nije ni pomenuo godišnjicu formiranja vlasti. Jer, osim, možda, činjenice da je nakon 7,5 godina usvojen Prostorno-urbanistički plan (PUP) Ulcinja, više nema nijednog razloga za hvalu. Ali, i ta činjenica blijedi ako se zna da je ova opština jedina u državi kojoj je taj najvažniji planski dokument izradila i donijela Vlada Crne Gore.

U Građanskom pokretu URA ocijenili su da su jednogodišnji rezultati velike koalicije – veliko ništa. “Sa ovom garniturom plaćamo skuplju vodu, komunalni otpad, porez na nepokretnosti i boravišnu taksu, a njihova vladavina je najskuplja vladavina u istoriji Ulcinja. Šta reći i za njihov odnos prema finansijama grada, gdje i poslije rekordnog zaduživanja od pet miliona eura imaju ogromnih problema sa servisiranjem obaveza kako prema zaposlenima tako i prema ostalim povjeriocima. Preko 500.000 eura je potrošeno na otpremnine za smanjenje broja zapošljenih, a troškovi plata su veći nego što su bili. Građani sa kamatama plaćaju nerad i bahatost ove vlasti”, kazali su iz te političke grupacije.

Prema riječima građanskog aktiviste Dželala Hodžića, ovako nešto je očekivano. “Već 27 godina pluralizma Ulcinj ima ‘čuvene patriote iz nacionalnih partija’ za fotelje i svoj džep, međusobno posvađane, poziciju i opoziciju koji sebe smatraju protivnicima, a ne neistomišljenicima. Zato i ne čudi činjenica da smo u Ulcinju u proteklom periodu imali neuspješne privatizacije, a uspješne likvidacije preduzeća, urušenu privredu, veliku nezapošljenost, mali natalitet, pa zato i veliku emigraciju, prvenstveno omladine, u EU i prekomorske zemlje”, ističe on.

Jer, nada da će biti bolje ili da će, kako je govorio aktuelni gradonačelnik, usvajanjem PUP-a početi novo razdoblje za Ulcinj, pokazala se iluzornom. Nakon nedavnog povratka sa Sajma nekretnina u Kanu, Cungu je našao novu mantru: Ulcinju treba aerodrom kako bi krenule investicije.

I to u gradu u kojem se zbog nesposobne i neodgovorne vlasti već godinama odlaže početak gradnje vodovodne i kanalizacione mreže, vrijedan preko 20 miliona eura! Ili, gdje se isto toliko čeka na izgradnju 13,5 kilometara puta prema graničnom prijelazu Sukobin, preko koga na ulcinjsku rivijeru stiže dvije trećine turista. U gradu u kojem nema nikakvih naznaka da će krenuti gradnja bar jednog novog većeg hotela a uredno su potpisani privatizacioni ugovori, pa aneksi na njih, pa opet novi aneksi, i tako u nedogled. A obećanih hotela niđe…

Zato sve ovo u Ulcinju liči na mrcvarenje, na dinamiku ništavila (M.Popović), iako je na pragu nova turistička sezona u kojoj će najveći broj ljudi pokušati da prigrabi nešto za sebe i svoju familiju kako bi lakše prebrodili narednu zimu.

A vlast je već krenula u predizbornu kampanju za lokalne izbore, čiji će tajming zavisiti od procjene vrha DPS-a. Naime, postoji mogućnost da se oni održe u novembru, u paketu sa lokalnim izborima na Cetinju, Mojkovcu i u Petnjici, ili najkasnije početkom naredne godine.

Dakle, rok ovoj vlasti je ograničen i jedino je izvjesno da za njom niko neće žaliti.

“Ulcinj mora što prije da se oslobodi ove garniture vječitih političara koji su svojim radom postali dio problema, a nikako rješenja. Niko više ne treba da bude u zabludi da sa ovim političarima Ulcinj samo gubi. Da su htjeli da rade nešto dobro za ovaj grad, imali su i previše vremena za to. Stoga svaki njihov dan u tim foteljama građane košta nekoliko puta više nego što iznose njihove plate koje su sami sebi izglasali”, ističu iz URE.

Konačna odluka će biti u rukama građana Ulcinja. Najkasnije za deset mjeseci.

Mada, stara je istina: u način na koji je nešto stvoreno, upisan je i način njegove razgradnje. (Monitor)

One comment

  1. Uvjek veliko Hvala Mustafa,
    Kad gradjani vide svuda po CG da se gosp Abazovic bori iz zadnjih petnih zila za CG I svoj grad, nije mi jasno sto na opstinskim izborima ne daju glas njemu I njegovoj ekipi, tu malo ima nade za nas, Ali eto svi su prodane lazne patriotske duse, koji zarad Malo asfalta rasvjete brisanja dugova vode,struje, poreza na stetu grada I drzave nazosr na stetu svoje djece glasaju smece

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top