Monday, February 18 2019
Posljednja vijest

M.Canka o energiji iz obnovljivih izvora: ZIVOT NA SUNCANOJ I VJETROVITOJ STRANI

Mustafa CankaVrijednost radova solarne elektrane koja će se graditi u Ulcinju, na lokalitetu Briska gora, procjenjuje se na više od 300 miliona eura, a početak izgradnje očekuje se u narednoj godini, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.
U tom resoru nijesu željeli da preciziraju ko su dva potencijalna investitora koja su im ranije uputila pisma namjere za gradnju tog objekta, ali su istakli da na adresu Ministarstva svakodnevno stižu interesovanja za taj projekat. “Zbog toga, trenutno radimo na pripremi tendera za relizaciju projekta koji će biti objavljen na proljeće. Prema radnoj verziji tenderske dokumentacije, riječ je o velikoj elektrani instalisane snage od 200 megavat sati, uz mogućnost davanja prostora za izgradnju elektrane snage 300 megavat sati”, dodali su iz Ministarstva.
Konstatujući da će ovaj projekat značajno doprinijeti procentu iskorišćenja obnovljivih izvora za proizvodnju energije i biti važan element u sistemu sigurnosti snabdijevanja svih potrošača, ministarka ekonomija Dragica Sekulić napominje da za tu solarnu elektranu nijesu predviđene podsticajne mjere, kao što je to slučaj pri gradnji malih hidroelekratrana.
Ovo bi trebalo da označi početak dugo najavljivanog iskorišćavanja nepresušnog izvora energije – sunčeve energije, kojom su Ulcinj i cijelo Primorje darovani. Jer, prosječno godišnje sijanje sunca (insolacija) u Ulcinju dostiže čak 218 dana. To je u prosjeku više od 2.700 časova godišnje ili dnevno 7,4 časova. U toku ljeta taj pokazatelj je veći za 50 odsto (11.5 časova dnevno). Interesantno je svakako da Podgorica ima veću godišnju količinu solarne energije (1.602 kWh/m2) u odnosu na druge metropole Jugoistočne Evrope (kao što su Rim ili Atina), što znači da je čist solarni potencijal u priobalnom području i centralnim oblastima Crne Gore veoma visok. Tako bi se, na primjer, čitav sektor turizma lagano mogao opskrbljivati od energije sunca.
“Crnogorsko primorje ima slične klimatske uslove kao Italija i Španija u kojima je proizvodnja nesubvencionisane električne energije na bazi sunčane energije već postala konkurentna proizvodnji na bazi fosilnih goriva”, tvrdi ekspert iz oblasti energetike Dejan Mijović i dodaje da je “IEA (International energy agency) još 2014. prognozirala da će između 2025. i 2030. troškovi proizvodnje električne energije na bazi sunca biti jeftiniji nego na bazi uglja”, kazao je on.
Pokazuje to i primjer Grčke koja se nakon finansijske krize okrenula obnovljivim izvorima i investirala pet milijardi eura, pri čemu je u idućih sedam godina povećala procenat sunčeve energije u mreži od 0,5% na 8%, uz povećanje kapaciteta na 2.600 MW, sa 6.000 preduzeća koja rade u tom sektoru i 30.000 radnih mjesta vezanih za rad sunčanih elektrana.
Za državu Crnu Goru, koja je Ustavom deklarisana kao ekološka, i to prva na svijetu, uz to mediteranska i evropska, tako nešto je logično i poželjno. Predstavnica firme “Elkon” Vanja Filipović kaže da je energija dobijena od sunca najprihvatljiviji način dobijanja električne energije. “Osnovne prednosti ovog sistema su pouzdanost, mala potreba za održavanjem, besplatno gorivo u izobilju, ne utiče štetno na prirodnu okolinu, lakoća transporta, početna cijena”, navela je ona napominjući da je posebna pogodnost ove energije što je uvijek dostupna.

Još samo kada bi crnogorska Vlada razumjela svoju ulogu, kao što je to slučaj u Češkoj. Tamo postoji podrška pri instalaciji solarnih panela i za fizička lica i porodične kuće u visini i do 50 % investicionih ulaganja.
Državnu potporu dobrim je dijelom opravdala “energetska revolucija” koja teče u Njemačkoj, a u sklopu koje ta zemlja postepeno odustaje od nuklearne energije i planira da do 2050. proizvodi čak 80 posto energije iz obnovljivih izvora. Da je to moguće, dokazuje primjer Norveške i Švedske koje osiguravaju već sada više od 90 odsto svojih energetskih potreba iz tih izvora.
Inače, cijena solarnih panela i baterija dramatično je pala tokom posljednjih nekoliko godina, a trenutno sunčane elektrane u Velikoj Britaniji već proizvode dovoljno električne energije za gotovo tri miliona domaćinstava.
Zato je finansiranje ovakvih projekata kod nas dva do tri puta skuplje nego u Evropi, gdje se investicija vraća u prosjeku za devet godina.
“U toku je globalna revolucija prema obnovljivim izvorima energije. U situaciji kada svjedočimo dramatičnim klimatskim promjenama, to je sasvim opravdano”, kaže za Monitor ekološki aktivista Dželal Hodžić.
Prema njegovim riječima, to je jedini put i za Crnu Goru. “Zato smo pozdravili gradnju velikog vjetroparka na Možuri i najavu da će se na Briskoj gori izgraditi ogromna solarna elektrana, ali nipošto srljanje sa istraživanjem nafte i gasa u ulcinjskom podmorju”, rekao je Hodžić.
On je kao dokaz novog evropskog promišljanja i djelovanja naveo podatak da je poznata mađarska naftna kompanija „MOL“ saopštila da ulazi u poslovanje sa sunčevom energijom, te da planira izgradnju sunčanih elektrana na tri industrijske lokacije u Mađarskoj.
U sklopu „Strategije 2030.“ MOL se nastoji pripremiti za budućnost bez goriva i istražujući mogućnosti koje proizlaze iz alternativnih energetskih rješenja.
Analize, inače, pokazuju da se najveći dio struje u domaćinstvima na Crnogorskom primorju koristi za – grijanje vode!? Ako se zna da bi solarni bojler mogao da grije i u noći, zbog tropskih temperatura, te da se sistemi isplaćuju tamo gdje su velike potrošnje tople vode, da je održavanje lako, da se, dakle, smanjuju troškovi, a povećava komfor, onda se nameće jednostavan zaključak da je potrebno brzo donositi odluke u tom pravcu.
Kao na Možuri gdje je, iako sa izvjesnim zakašnjenjem, počelo montiranje 23 vjetrogeneratora čija će ukupna snaga biti 46 megavata. Ukupna investicija, koju realizuje malteška državna kompanija “Enemalta plc”, iznosi oko 87 miliona eura.
Vjetrovi više na Možuri, dakle, neće duvati uzalud. A sunce? Koga li će ono u Crnoj Gori najviše grijati?

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top