Sunday, July 5 2020
Posljednja vijest

M.Canka: POLITICKA KORUPCIJA JE NAJTEZI OBLIK KORUPCIJE

Banner, Projekat, Ulcinj protiv korupcije“Ništa ne oduzima ugled demokratiji i ne radi na njenoj propasti kao korupcija. Nešto u meni se neizrecivo buni pred ovakvom kriminalnom upotrebom vlasti dobijenom glasovima naivnih ljudi, punih nade, da biste obogatili sebe i svoje ortake“, napisao je čuveni peruanski pisac Mario Vargas Ljosa u knjizi „Riba u vodi“.

Duboko je u pravu ovaj dobitnik Nobelove nagrade za književnost: korupcija zaista opasno nagriza demokratiju. Tačnije, ta bolest je na duži rok sigurna smrt za demokratiju!

I u preambuli Krivično-pravne konvencije Savjeta Evrope o korupciji se ističe da ona „ugrožava vladavinu prava, demokratiju i ljudska prava, potkopava dobru upravu, pravednost i socijalnu pravdu, narušava konkurenciju, ometa ekonomski razvoj i ugrožava stabilnost demokratskih institucija i moralne osnove društva“.

Empirijski je dokazano da postoji i direktna i i indirektna veza između korupcije i siromaštva, baš kao što znamo da se bez slobodnih medija i čistih računa razvija korupcija, a ne demokratija.

Zato je zadatak svih dobronamjernih i iskrenih ljudi, posvećenih demokratiji, da imaju nultu toleranciju prema tom zlu.

Posebna odgovornost je na onima koji su visoko rangirani u vlasti ili u političkim strankama, jer je najteži vid korupcije – politička korupcija. Ona ima brojne svoje pojavne oblike, a kod nas se u posljednje vrijeme ponajviše manifestuje u političkim zapošljavanjima u organima državne i lokalne uprave i njihovim institucijama čime se stvaraju podanici, a stranke dobijaju moć, uticaj i značaj u društvu.

Na sreću, neke od tih epizoda su dobile sudski epilog i u ulcinjskoj opštini, a po istom osnovu je najavljeno još nekoliko novih suđenja već narednih dana i sedmica. (Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju gledišta i mišljenja EU ili učesnika u projektu.) 
Disclaimer, Projekat, Ulcinj protiv korupcije

 

 

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top