Sunday, July 5 2020
Posljednja vijest

M.Canka: SLOBODAN PRISTUP INFORMACIJAMA – MOCNO ORUZJE PROTIV KORUPCIJE

 

1 OKDemokratija je kao ljubav. Za nju se moraš boriti svakog dana. Demokratiju i slobodu živim održavaju snažne institucije, nezavisni mediji i aktivni građani. Bez budnih građana i medija institucije su krhke i podložne urušavanju “za čas posla”.

Jedno od moćnih sredstava u održavanju te budnosti jeste pravo na slobodan pristup informacijama. Ono je danas široko priznato kao osnovno ljudsko pravo, zaštićeno međunarodnim i državnim dokumentima.

Sama činjenica da se rad organa vlasti može učiniti transparentnim, odnosno da se mogu tražiti informacije u posjedu državnih organa i javnih institucija, a da se pri tom ne mora obrazlagati pravni osnov za dostupnost informaciji, bitno doprinosi povećanju motivacije građana, medija, civilnog društva, da ima svrhe i smisla ulagati pojedinačne napore radi iskorjenjivanja korupcije i nezakonitog ponašanja.

Dakle, najveća vrijednost zakona o slobodnom pristupu informacijama je u tome što nudi realnu šansu da građani, mediji, javnost uopšte, aktivnim korišćenjem tog sredstva uspostave važan mehanizam demokratske kontrole vlasti i što imaju efikasnu alatku u borbi protiv korupcije. A to zlo, svojim razornim dejstvom, urušava demokratiju i njene vrijednosti, uzrokuje političku apatiju, nestabilnost i nepovjerenje u institucije i razara cijelo društvo.

U okviru realizacije našeg projekta “Ulcinj protiv korupcije – Ulqini kundër korrupcionit”, koji sprovodimo uz podršku EU, uputili smo, za početak, lokalnoj upravi oko 40 zahtjeva za slobodan pristup informacijama. Riječ je o sprovođenju mjera koje su trebale biti preduzete u realizaciji Akcionog plana za borbu protiv korupcije u Opštini Ulcinj.

U naredna tri mjeseca uputićemo još oko 100 zahtjeva testirajući na taj način volju i spremnost institucija da objave podatke u koje javnost do sada uglavnom nije imala pristup.(Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju gledišta i mišljenja EU ili učesnika u projektu.) word (1)

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top