Sunday, August 25 2019
Posljednja vijest

M.Canka: TRANGE, FRANGE – BOGETICI ZA VALDANOS

Mustafa CankaU Opštinu Ulcinj pristigao je krajem septembra čudan dopis. Vlada, odnosno Ministarstvo finansija, tačnije njezin Direktorat za imovinsko-pravne poslove su lokalnoj upravi dostavili zahtjev privrednog društva “MN invest” koje je zatražilo da zamijeni 670.000 kvadrata na Bogetićima, kod Nikšića, za istu površinu u Valdanosu.
Ta privatna firma je, kako se navodi u dopisu, osnovana za djelatnost gajenja višegodišnjih biljaka, pa planiraju da u toj ulcinjskoj uvali, na zemlji koja je u državnoj svojini, iako predmet restitucije, zasade stabla masline, instaliraju opremu za skladištenje i pakovanje maslinovog ulja, a sve u cilju proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
U zahtjevu upućenom Ministarstvu ističe se da je “agrohemijska analiza pokazala da zemljište na Bogetićima ne posjeduje kvalitet za uzgoj novih zasada maslina, što nas je opredijelilo da ponudimo naše zemljište u cjelosti za zamjenu sa istim zemljištem koje je u svojini Crne Gore“, te da je “zemljište u Vadanosu lakše i jednostavnije za obrađivanje i nove zasade maslina.
Kako, dakle, ne mogu da masline sade i uzgajaju u Bogetićima, u ovoj firmi su se dosjetili da bi to mogli – u Ulcinju. I to na zemljištu, praktično na pjeni od mora, gdje već stotinama godina postoji najveći zasad starih maslina na Jadranu. Ako se zna da je ukupna površina oduzete imovine od 204 ulcinjske familije i vjerskih organizacija iznosila nešto manje od miliona metara kvadratnih, čak dvije trećine tog prostora bi moglo, blagoslovom državnih organa, biti ustupljeno firmi koja je osnovana prošle godine!?
U Opštini Ulcinj su se našli u nevjerici, a reakcije građana su bile burne. Prije svega zbog činjenice da je Ministarstvo uopšte pristalo da uzme u razmatranje jedan ovakav zahtjev. A da je on razmatran pokazuje podatak da je zahtjev “MN invest” dostavljen tom državnom organu dva mjeseca ranije, odnosno 20. jula.
Konstatujući da se radi o “genijalnoj biznis ideji”, iz Socijaldemokratske partije (SDP) su podsjetili “da je crnogorska javnost navikla na neiscrpnu domišljatost i kreativnost DPS preduzetnika, posebno kad je u pitanju korišćenje državnih resursa za sticanje lične koristi i profita”.
“Ali, ovaj put su prevazišli sami sebe. No, ono što najviše čudi u ovom slučaju je činjenica da Ministarstvo finansija ne vidi ništa sporno u ovom ‘poštenom’ prijedlogu i ozbiljno razmatra mogućnost za njegovu realizaciju. Vjerovatno će se Ministarstvo pozvati na plemenitu brigu za razvoj maslinarstva na ovom području. Sve to ne bi toliko čudilo da se ne radi o istom Ministarstvu koje dozvoljava da se već 40 godina, 18.000 stabala stoljetnih maslina ne obrađuje i ne ubire plod sa njih”, saopštili su socijaldemokrate.
Ocjenjujući da je riječ o “teatru apsurda” novinar nedjeljnika na albanskom “Koha javore”, Ismet Kalaba, kaže da je ovaj akt zapravo “diranje u staru ranu i nova provokacija koja se od strane Vlade Crne Gore čini građanima Ulcinja”.
On je podsjetio da je prije sedam godina jedna firma iz Velike Britanije, Cubus lux, namjeravao da uzme u dugogodišnji zakup Valdanos i da navodno gradi ekskluzivne hotele i vile. Nakon protesta građana Ulcinja, pritiska nevladinih organizacija i političkih stranaka, tender za ustupanje te predivne uvale jednoj gubitaškoj kompaniji i njihovim asistentima u samoj Crnoj Gori je propao.
“Da li je ‘MN invest’ novi ‘Cubus Lux’ pokazaće vrijeme”, kaže Kalaba i dodaje da se Vlada poigrava sa strpljenjem građana Ulcinja stavljajući ih pred novi ispit.
A na ispitu su, prije svega, one političke strukture iz redova albanskih političkih subjekata koje čine vladajuću koaliciju u Crnoj Gori i kojima je vraćanje oduzete maslinade u Valdanosu, jedna od temeljnih odredaba u stranačkim programima.
Predsjednik Nove demokratske snage – Forca Nazif Cungu uputio je pismo premijeru Dušku Markoviću podsjetivši ga da je vraćanje Maslinade u Valdanosu dio zajedničkog koalicionog sporazuma. Tim dokuemntom se predviđalo da se čitav proces restitucije treba završiti do 1. juna prošle godine.
Sve je, u međuvremenu, prebačeno na lokalni nivo, u Upravu za nekretnine, Područna jedinica – Ulcinj, koja će 26. oktobra, odlučivati o zahtjevu bivših vlasnika o deeksproprijaciji. Iz jednostavnog i očiglednog razloga: zemljište nije privedeno namjeni zbog kojeg je 1978. godine oduzeto. Jer, rečeno je da će tadašnja Jugoslovenska narodna armija graditi pomorsku luku. Luke u Valdanosu nema, a stabla masline već četiri decenije propadaju.
Ali, kakva god bila odluka ulcinjskog katastra, jasno je da će jedna strana uložiti žalbu, po kojoj će odlučivati drugostepeni organ, a to je, u ovom postupku, Ministarstvo finansija. Upravo ono koje je od Opštine Ulcinj zatražilo mišljenje po zahtjevu “MN investa”.
Nakon što je čitav skandal dospio u javnost iz Ministarstva je saopšteno da će poslije dobijenih mišljenja i okončanja postupka denacionalizacije zemljišta u Valdanosu zauzeti konačan stav o tom pitanju.
“Želimo ukazati da je u toku postupak deeksproprijacije pred prvostepenim organom Uprave za nekretnine i da to svakako predstavlja prethodno pitanje u odnosu na predmetnu ponudu za razmjenu nepokretnosti, te da će Ministarstvo finansija nakon rješavanja tog prethodnog pitanja, sa dobijanjem mišljenja resornih organa, zauzeti konačan stav”, rekao je savjetnik u Direktoratu za imovinske poslove Miloš Zarubica.

U Građanskom pokretu URA tvrde da je Valdanos postao predmet za grabež velikih moćnika i ukazuju da je brutalno pogaženo bezbroj sporazuma i aneksa između Force i DPS-a o vraćanju imovine u toj uvali stvarnim vlasnicima.
“Jer su fotelje i lični interesi važniji od opštih interesa Opštine Ulcinj i njenih građana. Ukoliko žele da dokažu suprotno još jednom pozivamo lokalnu vlast da se oštro usprotivi ustupanju zemlje u Valdanosu, i da ovo pitanje razmotrimo u lokalnom parlamentu. U suprotnom, biće jasno za čije interese rade”, ocjenili su u toj političkoj grupaciji.
Sudeći po prijedlogu dnevnog reda sjednice Skupštine opštine Ulcinj, koja će biti održana 29. oktobra, na njoj neće biti riječi o Valdanosu. No, ove sedmice je izvršna vlast uputila pismo Ministarstvu finansija u kojem energično odbacuje mogućnost davanja saglasnosti za razmjenu nepokretnosti Bogetići-Valdanos.
Inače, Ministarstvo je ranije navelo da stav lokalne samouprave neće biti obavezujući prilikom donošenja konačne odluke, “s obzirom da je zemljište u Valdanosu državno”.
Zato u SDP-u upozoravaju da “ova pravna gimnastika nadležnih organa, može biti samo polazna osnova i probni balon za ustupanje ‘odabranima’, ukupne površine ekspropriisanog zemljišta u Valdanosu”.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top