Tuesday, January 28 2020
Posljednja vijest

M.Canka: ULCINJSKI PARADOKSI – CIFRE

 

Mustafa CankaOvih dana avgusta na teritoriji opštine Ulcinj u privatnom smještaju boravi preko 52 hiljade gostiju ili 2,5 puta više nego što je broj registrovanih kreveta u organima lokalne uprave.

Jer, u lokalnoj upravi je ove godine prijavljeno oko 20.000 ležaja u privatnom smještaju, a rješenja za izdavanje smještaja ima oko 1.500 stanodavaca.

Ono što je na terenu, daleko je od onoga što se nalazi u opštinskim registrima. Procjene o ukupnim kapacitetima u privatnom smještaju na ulcinjskoj rivijeri variraju i kreću se od 120.000 do čitavih 180.000 kreveta, pa i 200.000!?

Stoga su i cifre koje se saopštavaju iz Turističke organizacije o broju registrovanih gostiju daleko od realnosti. Tako, na primjer, u Ulcinju ovih dana zvanično boravi (uključujući i hotele, kampove i odmarališta) oko 58 hiljada gostiju, što je više nego u svim drugim gradovima Crne Gore, ali je taj broj, što se Ulcinja tiče, bar za 80 odsto veći!

Na teritoriji ove opštine ima oko 15 hiljada nekretnina. Samo duž Velike plaže, odnosno u njenom neposrednom zaleđu ima oko 7.000 objekata, čiji se vlasnici uglavnom bave izdavanjem smještaja. Ako se računa da u tim objektima u prosjeku ima 15 ležaja, to znači da samo u Štoju ima preko 100.000 kreveta!?

Najveći broj gostiju, međutim, ostane neprijavljen, jer se tvrdi da su oni koji u njima tokom sezone borave bliski rođaci, kumovi, prijatelji.

Nakon što je ove godine pojačana kontrola prijavljivanja gostiju, samo do 1. avgusta evidentirano je više od milion noćenja, odnosno broj koji je ostvaren tokom čitave 2018. godine.

U julu je potrošnja struje u Ulcinju bila milion kilovat časova veća nego prošle godine u istom mjesecu, ili za 10 odsto veća.

Činjenica je takođe da Ulcinjani u pravilu plaćaju najveće račune za utrošenu električnu energiju. Tako su u julu domaćinstva u Ulcinju u prosjeku potrošila električne energije u vrijednosti od 61,4 eura ili gotovo dva puta više nego na nivou države gdje je prosječni julski račun za struju iznosio 36,5 eura.

Iz Elektroprivrede su saopštili da je u tom mjesecu broj domaćinstava koji su platili struju bio 6.846. To je svakako indikativno ako se zna da u ovoj opštini gotovo četiri puta manje domaćinstava plaćaju porez na nepokretnosti!?

To je jedan od ključnih razloga što se opštinski budžet prethodnih godina realizuje u visini od oko šest miliona eura, što je ubjedljivo najniže na Primorju. Ako se ima u vidu podatak da će samo u ovoj godini od Egalizacionog fonda opština Ulcinj (jedina opština na Primorju koja je korisnik sredstava iz tog fonda, jer, po najvažnijim parametrima, spada u nerazvijene) dobiti preko dva miliona eura, onda je stanje prihoda lokalne uprave još tragičnije.

Dakle, od sopstvenih prihoda ova lokalna vlast ostvaruje oko 3,5 miliona eura, što je potrošnja gostiju koja se ostvari tokom jednog jedinog dana u špicu sezone! Naime, ako se računa da u Ulcinju u špicu sezone boravi (minimum!) oko 100 hiljada gostiju dnevno i da oni u prosjeku potroše 35 eura, uključujući i smještaj, lako je izračunati da je to 3,5 miliona eura samo u jednom danu. Da se ne računa potrošnja posjetilaca, tj. onih koji dolaze iz drugih destinacija i borave tokom dana na prekrasnim ulcinjskim plažama i kupalištima.

Iz Poreske uprave tvrde da nakon Budve, najveći fiskalni potencijal na Primorju ima Ulcinj.

Nevjerovatan je podatak da je prosječna zarada u Ulcinju već godinama najniža na nivou cijele države. Tako je u junu prosječna plata iznosila 421 euro, odnosno bila je za tačno 100 eura manje nego u susjednom Baru, ili za 192 eura manja nego u Tivtu!

„A tek što se završi turistička sezona, kreće građevinska. Opština nema novaca, a ljudi imaju. Paradoks je da se masovno gradi, a da je lokalna samouprava siromašna”, kaže odbornik Građanskog pokreta URA Ilir Harasani.

On navodi da je svojevrstan paradoks i što ulcinjsku vladajuću koaliciju čini 91 odsto odbornika u lokalnom parlamentu, odnosno 30 od ukupno 33. “Ali, paradoks je i što su oni sami sebi najveća opozicija. Veoma su neefikasni: prave opstrukcije, teško usvajaju odluke koje su predložili upravo njihovi funkcioneri, često na sjednicama nemamo ni kvorum“, ističe on.

Prema njegovim riječima, uz nesposobnu vlast jedan od razloga zaostajanja Ulcinja je što sa oko 13 odsto najkvalitetnijeg dijela teritorije ove opštine gazduje Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, čije je sjedište u Budvi, a koje od ove godine ne ustupa polovinu prihoda koje ostvaruje lokalnoj upravi. Samo po tom osnovu u gradsku kasu neće se u 2019. sliti oko 750.000 eura.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top