Monday, May 21 2018
Posljednja vijest

MANS: OPSTINE DA SE USPROTIVE PREDLOGU ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI

 

Dejan MilovacSaopštenje za javnost direktora Istraživačkog centra MANS-a Dejana Milovca.
Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović je grubo obmanuo javnost Crne Gore kada je prethodne sedmice saopštio da je o Predlogu novog Zakona o planiranju i izgradnji održana javna rasprava još 2015. godine, jer se radi o potpuno novom dokumentu u odnosu na ono što je prezentovano javnosti prije više od godinu dana.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) je u novembru 2015. godine građanima i stručnoj javnosti na javnu raspravu ponudilo Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, sa rješenjima koja se više ne nalaze u finalnom dokumentu zakona, koji čak nema više ni isti naziv.

Tačno je da su u toj javnoj raspravi učestvovale brojne zainteresovane strane, predstavnici lokalnih samouprava, državnih institucija, te da su komentare na tekst dale i nevladine organizacije, uključujući i MANS. Međutim, tekst koji je na press konferenciji prethodne sedmice predstavio Ministar Radulović se bitno razlikuje od onoga o čemu smo raspravljali prije godinu dana, a izmjene koje su u međuvremenu napravljene ukazuju na činjenicu da pred sobom imamo potpuno novi zakon sa rješenjima za koja do sada javnost nije čula.

Nova rješenja ne mogu biti rezultat sugestija učesnika javne rasprave, što je vidljivo prostim uvidom u izvještaj sa javne rasprave. Tako se u tom dokumentu ne vidi čija je ideja bila potpuno ukidanje lokalnih planskih dokumenata ili obaveze pribavljanja građevinske dozvole prije početka gradnje. Sasvim smo sigurni da bi komentari lokalnih uprava na tekst predloga Zakona bili bitno drugačiji da su prije godinu dana bili upoznati sa namjerom Vlade da im uskrati pravo da upravljaju svojom teritorijom. Jednostavno, iz izvještaja sa javne rasprave se vidi da niko od učesnika nije insistirao na ovakvim rješenjima.

Zbog toga sumnjamo da su ova problematična rješenja spakovana u samoj Vladi, nakon sprovedene javne rasprave, a onda javnosti ponuđena kao „gotov posao“. Ovo svakako nije prvi put da privatni interesi nađu način da se nakon javne rasprave „uključe“ u definisanje konačnih zakonskih rješenja, a to je praksa koja je već umnogome odomaćena kada je u pranju oblast planiranja prostora.

Ipak, mijenjanje sistemskih djelova zakona, obesmišljavanje njegove suštine, nasilno uvođenje deregulacije prostora bez adekvatne kontrole kao balansa, je nešto što može biti motivisano samo privatnim, nikako javnim interesom.

Promjene u Zakonu koje su napravljene nakon javne rasprave su tih proporcija da će značajno uticati na rad lokalnih samouprava, počev od samog planiranja prostora kao osnovnog resursa, prvenstveno primorskih opština, pa sve do finansisjske održivosti i mogućnosti da se samostalno planiraju svoj razvoj.

Smatramo da je neprihvatljivo na taj način istovremeno podmetati građanima rješenja o kojima nisu konsultovani i fingirati postojanje javne rasprave, obesmišljavajući njenu svrhu. Očekujemo da će se prije svega lokalne uprave usprotiviti ovakvom tretmanu od strane Ministarstva održivog razvoja i da će stati u odbranu ustavom zagarantovanih prava.

MANS svakako još jednom poziva Ministarstvo da povuče Predlog Zakona i organizuje pravu javnu raspravu jer se dokument koji će umnogome definisati život lokalnih samouprava ne može donositi iza zatvrorenih vrata i bez konsultacije sa građanima.

 

One comment

  1. U pravu je MANS ovo ni u najjačem komunizmu nije bilo; ali kad pogledaš treba ovim ČOBANINA koji vode opštine uzeti vlast a samim tim i građanima sva prava koji ih non stop glasaju

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top